Eerste voorstellen klaar voor minder administratielast
2 reactiesZo’n tweehonderd zorgverleners, verzekeraars en beleidsmakers hebben vijf voorstellen gedaan voor handelingen die geschrapt kunnen om de administratieve belasting van artsen en andere zorgverleners te verkleinen. In het voorjaar moet er vanuit elke zorgsector een plan op papier staan hoe ze daar uitvoering aan willen geven, is afgesproken.
Artsencomité ‘Het roer moet om’ (HRMO) en zorgdienstverlener VvAA willen de administratiedruk in de zorg aanpakken. Afgelopen zaterdag werd een ‘schrapconferentie’ gehouden: een bijeenkomst waar zorgverleners, zorgverzekeraars en beleidsmakers met voorstellen konden komen welke regels en handelingen die leiden tot onnodige administratieve belasting, zij het liefst geschrapt zien.
Daaruit kwamen de vijf volgende ‘schrapvoornemens’. Ten eerste moeten alle ziekenhuisbrede kwaliteitsindicatoren tegen het licht worden gehouden of ze wel doelmatig zijn. Afgeschaft worden de terugkerende machtigingen die telkens moeten worden uitgeschreven voor hulpmiddelen die nodig zijn bij chronische aandoeningen. Verder worden alle richtlijnen, veldnormen en eigen kwaliteitsindicatoren vereenvoudigd.
Als vierde is voorgenomen dat er niet jaarlijks maar meerjaarlijks verantwoording wordt afgelegd over de verleende zorg. En als laatste is voorgenomen dat richtlijnen, veldnormen en protocollen niet gebruikt worden als controlesysteem.
De bij de conferentie aanwezige minister voor medische zorg Bruno Bruins drong aan op versnelling van het schrappen van regels en administratie, vandaar dat is afgesproken dat de verschillende zorgsectoren per maart op papier hebben gezet hoe ze dit voor elkaar willen krijgen.
Lees ook:
Celestine Roose
Psychiater, Amsterdam
Inderdaad, waar blijven de schrapvoornemens voor de GGZ??? Ik hoor niets over het totaal zinloze en privacy-schendende verplicht aanleveren van ROM-gegevens. Voor diegenen (zoals collega medisch-specialisten) die nog niet weten wat dit inhoudt; het a...fnemen van vragenlijsten, voor tijdens en en na behandeling en de uitkomsten ervan verplicht doorsturen aan een stichting (op straffe van niet-uitbetalen). Dit zonder informed consent, zonder randomisatie, met groot risico op bias (doordat degene die de vragenlijst afneemt ook degene is die het geld ontvangt), met gebruik van onvergelijkbare instrumenten, etc etc. Kortom, de aangeleverde gegevens zijn onbruikbaar én het aanleveren levert grote vraagtekens op omtrent privacy van onze patienten.
Dus StopBenchmarkGGZ!!!
E. van Veen
, huisarts
Klinkt goed. Maar dit geldt dan niet voor de jeugd GGZ? Zie blog "er was eens...direct verwijzen". Hou verhoudt een "perspectiefplan in de gemeente Amsterdam" zich tot het plan om minder administratie te bewerkstelligen?