Ebola-uitbraak Congo loopt ten einde
Plaats een reactieDe ebola-uitbraak in Democratische Republiek Congo lijkt onder controle. Artsen zonder Grenzen, dat actief was bij de bestrijding, heeft zijn activiteiten overgedragen aan de Congolese autoriteiten en hulporganisaties.
‘De ebola-uitbraak is nog niet officieel voorbij, maar we zijn tevreden met de vooruitgang die is geboekt’, volgens Henry Gray, Emergency coördinator van Artsen zonder Grenzen ter plaatse. Er zijn geen nieuwe ebola-gevallen gemeld sinds 6 juni.
Sinds de officiële uitbraak twee maanden geleden, heeft AzG zorg gedragen voor 38 ebola-patiënten, van wie er 24 het hebben overleefd en 14 zijn overleden. Nog eens 120 patiënten met symptomen zijn getest en geïsoleerd, maar bleken geen ebola te hebben.
Volgens officiële cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waren er tijdens deze uitbraak 55 patiënten met ebola, van wie 38 zeker ebola hadden, 15 ‘waarschijnlijk’ en 2 ‘mogelijk’. Van hen zijn er 29 overleden, meldt de WHO.
De zogenoemde ‘ringvaccinatie’ wordt eveneens afgerond. In totaal zijn er 3.199 mensen in Congo gevaccineerd met het experimentele vaccin rVSV-ZEBOV door WHO, AzG en het Congolese ministerie van Volksgezondheid. De ringvaccinatie is toegepast op mensen uit de directe omgeving van de bevestigde ebola-patiënten, maar ook zorgmedewerkers, grafdelvers, traditionele medicijndokters en motortaxi-chauffeurs.
Gray van AzG stelt dat de massale internationale respons op deze ebola-uitbraak ‘bemoedigend’ is geweest, maar voegt toe dat ‘Congolese mensen een veel grotere kans hebben getroffen te raken door malaria, mazelen, cholera of opgejaagd te worden door geweld’. Zo is de hulporganisatie nu actief bij de bestrijding van een recente cholera-uitbraak in een wat zuidelijk deel van Congo, Mbuji-Maji.
Als zich geen nieuwe gevallen van ebola voordoen, zal de uitbraak van ebola officieel 22 juli voorbij zijn. Dat is 42 dagen - tweemaal de maximale incubatietijd van het ebolavirus - en één dag na de begrafenis van het laatste bevestigde ebolaslachtoffer in Bikoro.
Lees ook-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
- Er zijn nog geen reacties