Donornieren van hartdode in orde
Plaats een reactieDonornieren van non-heart-beating (NHB)-donoren functioneren ook op de lange termijn net zo goed als nieren van hersendode donoren.
Door het tekort aan donororganen neemt het gebruik van NHB-donornieren wereldwijd toe. Al langer is bekend dat deze nieren in vergelijking met nieren van hersendode donoren na transplantatie langzamer op gang komen. Na enige tijd functioneren ze beide even goed.
Uit een Britse studie in The Lancet blijkt nu dat dit gunstige effect ook op de lange termijn standhoudt. Onderzoekers van de universiteiten van Cambridge en Oxford analyseerden de gegevens van ruim 9000 niertransplantaties die tussen 2000 en 2008 plaatsvonden. Ongeveer 10 procent betrof nieren van NHB-donoren.
Na vijf jaar was het aantal afgestoten transplantaten voor beide typen nieren gelijk. Ook in nierfunctie was er geen wezenlijk verschil. Het risico op afstoting van NHB-donornieren was groter als de ontvanger of de donor 60 jaar of ouder was, als de ontvanger al eerder een niertransplantatie onderging en als er meer dan 12 uur verstreek tussen uitname en transplantatie. Warme perfusie van de donornier na uitname verbeterde de uitkomst niet.
Volgens de auteurs is betere en snellere allocatie van de NHB-donornieren een middel om de resultaten verder te verbeteren.
Robert Crommentuyn
The Lancet 2010, doi:10.1016/S0140-6736(10)60827-6: Analysis of factors that affect outcome after transplantation of kidneys donated after cardiac death in the UK: a cohort study
- Rubriek MediSein
- Meer nieuws
- Er zijn nog geen reacties