Diepe hersenstimulatie vermindert epilepsie
Plaats een reactieDiepe stimulatie van de hersenen (deep brain stimulation, DBS) kan een uitkomst zijn voor epilepsiepatiënten die niet reageren op de bestaande medicatie.
Dat concluderen Robert Fisher c.s. in een artikel op de website van Epilepsia. Hun trial omvatte 110 patiënten in de leeftijd van 18 tot 65 jaar. Allemaal waren ze bekend met partiële epileptische aanvallen die zich minimaal zes maal per maand voordeden, maar nooit meer dan tien keer per dag. Patiënten werden alleen geïncludeerd als ze op minstens drie anti-epileptica niet reageerden.
In de drie maanden voorafgaand aan de experimentele behandeling werd een baselineniveau vastgesteld. Daarna werden bij alle proefpersonen bilateraal, dus in beide hersenhelften, elektroden aangebracht in de anterieure kernen van de thalamus. Een maand na de implantatie verdeelden de onderzoekers de patiënten at random in twee groepen. De helft kreeg stimulatie van 5 volt, de andere helft fungeerde als controlegroep met een stimulatie van 0 volt. Na drie maanden kregen alle patiënten DBS gedurende negen maanden.
In de eerste fase had de ‘gestimuleerde’ groep duidelijk baat bij de behandeling. Het aantal aanvallen nam met ruim 40 procent af, vergeleken met ruim 14 procent in de controlegroep.
Na voltooiing van de tweede fase had 41 procent van de patiënten minder last van aanvallen, en na 25 maanden was dat zelfs 56 procent.
Gedurende het onderzoek overleden vijf deelnemers, maar DBS speelde daarbij geen rol. Zoals vaker het geval is bij DBS rapporteerden patiënten meer depressieve gevoelens en geheugenstoornissen – problemen die soms ook al voor de behandeling bestonden, aldus de auteurs. Henk Maassen
Epilepsia 2010, online publicatie 18 maart, doi 10.1111/j.1528-1167.2010.02536.x:
Electrical stimulation of the anterior nucleus of thalamus for treatment of refractory epilepsy (p )
Lees ook:
- Er zijn nog geen reacties