Diane-35-pil voortaan voor eigen rekening
1 reactieDe Diane-35-pil wordt niet meer vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) woensdag bekendgemaakt.
Vrouwen van 21 jaar en ouder die anticonceptiepillen slikken, krijgen die al sinds 2011 niet meer vergoed. De Diane-35-pil zou enkel moeten worden voorgeschreven tegen erge acne en overbeharing. Na overleg met deskundigen bleek echter dat deze pil in de praktijk vooral als – gratis – anticonceptiemiddel werd gebruikt. Schippers wil daar vanaf en schrapt de Diane-35-pil uit het basispakket.
De bewindsvrouw realiseert zich dat patiënten wellicht zijn aangewezen op deze pil. Omdat de kosten van goedkope varianten van de Diane-35-pil laag zijn, kan de patiënt die volgens haar prima zelf betalen.
Schippers meldt de Tweede Kamer dat dit jaar steeds minder vrouwen de Diane-pil zijn gaan gebruiken.
In augustus en september werd deze pil per maand nog niet half zo vaak voorgeschreven als in 2012.
Eerder dit jaar ontstond ophef toen het bijwerkingscentrum Lareb meldde dat de dood van elf vrouwen in Nederland mogelijk verband kon houden met het gebruik van de Diane-35-pil.
ANP
Lees ook:
W. van der Pol
ziekenhuisapotheker en counselor, delft
Was het artikel in MC (nr 43, 2013: Leren van Diane-35) al een tegenvaller, de les van onze Minister in dit drama valt helemaal tegen. Op deze wijze neemt iedere instantie haar eigen verantwoordelijkheid en dito maatregel. Deze maatregelen lijken rat...ioneel maar zijn dat uit het oogpunt van oorzaak- en gevolg analyse (waar ik mij beroepshalve mee bezig houd), niet. Is het een precedent van de Minister? Is het logisch? En omgekeerd: wanneer een gebruikster er voor betaald, dan moet zij het zelf maar weten? Ik vind het echt niet kunnen om het een beetje populair te zeggen. Ik hoop dat de Minister (die wel er wel de aandacht mee trekt, en dat is op zich niet verkeerd) de maatregel terugtrekt. Laten wij als apothekers samen met de voorschrijvers in het bekende Overleg van de Farmacotherapie, zowel aan de voorzijde (het voorschrijven met een goede anamnese) als aan de achterzijde (signaleren en handelen bij de eerste tekenen van bijwerkingen) de risico's van dit middel, hoe ook gebruikt, in afdoende mate reduceren. Daar zijn wij voor.