Dermatologen winnen slag tegen Catharina
2 reactiesHet Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft een gevoelige nederlaag geleden in de zaak tegen de vier dermatologen, die als gevolg van een zakelijk conflict in november de wacht kregen aangezegd. Vandaag besliste het Scheidsgerecht Gezondheidszorg dat de dermatologen ten onrechte op non-actief zijn gesteld. Dat bevestigt de advocaat van de dermatologen, Henk Stollenwerck, desgevraagd tegenover Medisch Contact.
Het Brabantse ziekenhuis haalde in november een streep door de toelatingsovereenkomst van de vier dermatologen, omdat zij zonder contractuele toestemming een eigen praktijk voor cosmetische dermatologie binnen de muren van het ziekenhuis zouden zijn begonnen. De dermatologen ontkenden alle aantijgingen en stapten naar het Scheidsgerecht Gezondheidszorg, het arbitragecollege dat bemiddelt bij conflicten tussen artsen en zorginstellingen.
Omdat er bij een opzegging van een toelatingsovereenkomst een opzegtermijn van zes maanden geldt, konden de vier dermatologen tot medio mei voor het ziekenhuis werkzaam blijven. Na hun vertrek wil het ziekenhuis de dermatologische zorg in handen geven van het universitair medisch centrum Maastricht.
Naar nu blijkt, besloot het ziekenhuis de dermatologen in maart eveneens op non-actief te stellen, onder meer omdat zij patiënten naar hun eigen privékliniek Mohsa verwezen en daarmee het ziekenhuis zouden uithollen. ‘Uit ons onderzoek was gebleken dat de dermatologen ook stelselmatig patiënten doorverwezen naar hun eigen kliniek buiten het ziekenhuis, zonder dat daarvoor reden bestond’, aldus ziekenhuis-woordvoerder Hugo van den Berk. Ook tegen die beslissing maakten de medisch specialisten bezwaar bij het Scheidsgerecht. In die zaak besliste het arbitragecollege vandaag dat er geen sprake is van omstandigheden van zo ernstige aard dat onmiddellijke beëindiging van de werkzaamheden van de dermatologen gerechtvaardigd is.
Advocaat Stollenwerck bevestigt het vonnis, maar wil nog niet ingaan op de gevolgen ervan voor de verdere juridische procedures. ‘Ik ben blij met de uitspraak, maar wil het Scheidsgerecht in de bodemzaak tegen de opzegging van de toelatingsovereenkomst niet voor de voeten lopen.’ Stollenwerck verwacht die uitspraak binnen enkele weken. Dermatoloog Gertruud Krekels, die eerder optrad als woordvoerster van de groep specialisten, onthoudt zich van een reactie.
Ziekenhuiswoordvoerder Hugo van den Berk bevestigt dat het Scheidsgerecht het besluit tot de op non-actiefstelling van de dermatologen heeft vernietigd. Hij tekent daarbij aan dat dit geen gevolgen hoeft te hebben voor de uitspraak in de bodemprocedure over de opzegging van de toelatingsovereenkomst, omdat daar een andere reden aan ten grondslag ligt.
N.A. Terpstra
huisarts, HOOGKARSPEL
Inderdaad, Met taal scheppen we de werkelijkheid!
Enig wantrouwen is hier wel op zijn plaats, me dunkt.
De reactie is van basisarts Keppel Hesselink, en dat is geen professor in de gebruikelijke zin des woords. 't Is maar dat u het weet...
prof. dr. J.M. Keppel Hesselink
arts-pijnbehandelaar, Bosch en Duin
Oorlogsmetaforen: winnen, slag, gevoelig nederlaag... Met dit soort journalistieke koppen versterken we (en medisch Contact) dat het in de gezondheidszorg steeds kommer en kwel is, en oorlog. Bij oorlog hoort wantrouwen en chaos. Wantrouwen tegen de ...gezondheidszorg, tegen dokters, tegen ziekenhuizen. Wantrouwen leidt tot destabilisatie. We zien het dagelijks om ons heen.
Moet Medisch Contact namens onze beroepsgroep niet eens een vergrootglas zetten om de voortdurende negatieve koppen die ook wijzelf steeds afleveren naar de maatschappij? Kan een probleem als dit, tussen dermatologen en de leiding van een ziekenhuis, niet ook anders beschreven worden, zonder heldhaftige taal?
Met de taal scheppen we immers de werkelijkheid. Taal schept de wereld! Laten we daarom beter op onze taal letten. Tenzij we een wereld willen bestaande uit chaos en wantrouwen...