Dementiepreventie lijkt onmogelijk
1 reactieCognitieve training, beweging, vitaminesupplementen en farmacologische interventies beschermen nauwelijks tegen alzheimer en andere cognitieve stoornissen. Dit blijkt uit vier reviews die deze week in Annals of Internal Medicine zijn gepubliceerd.
De onderzoekers bestudeerden tientallen RCT’s waarin het effect van cognitieve training, beweging, vitaminesupplementen en farmacologische interventies op de cognitie werd bekeken. Cognitieve training blijkt daadwerkelijk de getrainde hersenfuncties te verbeteren, maar bewijs dat het dementie voorkomt ontbreekt. Ook het gebruik van vitamine B12 en foliumzuur liet in enkele onderzoeken significante verbeteringen zien op cognitieve testen, maar dit resultaat werd niet in alle studies gevonden. Beweging alleen verbeterde de cognitieve functie niet, maar in combinatie met dieet en geheugentraining zou het wel nut kunnen hebben. De resultaten van de onderzoeken naar farmacologische interventies lopen sterk uiteen, waarbij antihypertensiva nog het meest beschermend werken.
Eric Larson legt in bijbehorend editorial uit dat cognitieve stoornissen erg moeilijk te onderzoeken zijn, omdat de processen die ten grondslag liggen aan het ziektebeeld al halverwege het leven beginnen. Studies zouden daarom patiënten op 40-jarige leeftijd al moeten includeren en tot het einde van hun leven moeten volgen. Dat betekent lastig en kostbaar onderzoek. Larson wijst ook op het feit dat de wereldwijde incidentie van dementie wel toeneemt, maar de leeftijdsspecifieke incidentie afneemt in ontwikkelde landen als Amerika, Engeland, Canada, Zweden en Nederland. Dit is volgens Larson het resultaat van betere gezondheidszorg, gezondere leefstijl en betere socio-economische omstandigheden. Algemene leefstijlinterventies lijken dan ook de beste manier om ontwikkeling van dementie te remmen. Een recent onderzoek uit The Lancet liet al het verband tussen bepaalde risicofactoren en het ontstaan van alzheimer zien. Onder andere roken, obesitas, hypertensie en diabetes blijken een rol te spelen. Aanpak van deze problemen wordt echter al bij iedereen gestimuleerd. Onderzoek naar het mogelijke effect van hypertensie- of diabetescontrole op cognitie zou betekenen dat een controlegroep moet worden samengesteld die deze standaardzorg niet ontvangt: onethisch en dus onmogelijk.
Vooralsnog is er geen interventie gevonden die overtuigend laat zien dementie te kunnen voorkomen. Het beste wat je de patiënt met angst voor een cognitieve stoornis kunt adviseren is: ‘gewoon’ gezond leven.
doi: 10.7326/M17-1529, doi: 10.7326/M17-1528, doi: 10.7326/M17-1530, doi: 10.7326/M17-1531, doi:
Lees ook:
Piet JM van Loon
Orthopeed/ Houdingnet, Deventer
Preventie kan!
Het steeds jonger en steeds vaker voorkomen van aandoeningen, waarbij zenuwcellen kennelijk degeneratie vertonen, hun eiwitten "niet meer kwijtraken" en ons lichamelijk en cognitief functioneren in een negatieve spiraal brengen, duidt... er op, dat de belangrijkste oorzaken in de jeugd , de ontwikkelingsfase, moeten liggen.
Daar zijn de zeer sterk veranderde externe factoren die van een waarschijnlijk "goed en gezond" genotype uiteindelijk een matig gezond of slecht functionerend fenotype kunnen maken het grootst. Het is vlg. het RIVM de sedentaire leefstijl van kinderen , dus het vele zitten en de wijze van zitten ( geen spiercel en dus geen zenuwcel hoeft dan iets te doen , op die van de N.opticus en de duimen na) , die verantwoordelijk worden geacht voor nog steeds stijgende incidentie van DM, hart en vaataandoeningen en bepaalde kankervormen. Ook of juist ook bij niet obese kinderen.
Het Oogfonds en oogartsen voegen daar de maculadegeneratie, de netvliesloslatingen etc. bij myopie bij en Houding Netwerk Nederland de rugproblematiek, hernia's en de vele chronische "blessures". Zie https://jeugdjournaal.nl/artikel/2207321-steeds-meer-kinderen-hebben-rugklachten.html
Preventie op dementie is dan ook alleen goed mogelijk in de ontwikkelingsfase van het Centraal Zenuwstelsel (en het skelet!), wat juist in de groeifase een enorme beweegbehoefte heeft. Een zenuwcel kan alleen voldoende in lengte groeien ( door rek) en genoeg synapsen maken, als er vrij continue "gespeeld" wordt. Dus nooit afremmen dan wel zituren compenseren door echte gymnastiek. Houdingsontwikkeling en gezonde beweegpatronen sturen en controleren bij kinderen tot einde groei moet weer een "issue"worden. En plicht tot onderhoud van goede houding en soepelheid ook. Epidemiologische onderzoek is niet nodig bij terugkeer kennis Gezondheidsleer in common sense. Genoeg te doen voor het nieuwe kabinet. 5 ministerie- begrotingen varen wel bij een intrinsiek lichamelijk gezonde jeugd.