Bruins voelt wel voor andere bekostiging medisch-specialistische zorg
2 reactiesMinister Bruno Bruins (Medische Zorg) ziet wel heil in een concrete norm voor het aantal vernieuwende contracten dat moet worden gesloten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders, waarin zij afspreken dat de verzekeraars de aanbieders betalen voor geleverde gezondheidswinst. Dat blijkt uit zijn reactie op een advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over andere bekostiging van medisch-specialistische zorg. De Federatie Medisch Specialisten (FMS) beraadt zich nog op het advies.
De beloning van artsen moet op termijn niet meer gebeuren aan de hand van dbc’s, maar op basis van de gezondheidswinst die voor een patiënt is bereikt door medisch-specialistische zorg. Dat adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan minister Bruins, in een advies dat deze donderdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het idee erachter is om de huidige prikkel binnen het dbc-systeem (om méér zorg te leveren) om te buigen naar een prikkel om bétere zorg te leveren.
De NZa pleit ervoor om de komende jaren eerst te stimuleren dat in contracten vaker dergelijke beloning op gezondheidswinst wordt afgesproken, en minder op basis van dbc’s. In een later stadium, als die manier van contracteren gewoner is geworden, zou het huidige dbc-systeem kunnen worden versimpeld, stelt de NZa voor. Dan zou een verrichte zorgactiviteit (diagnose of behandeling) meteen moeten kunnen worden vergoed.
Bruins laat in een reactie te weten zich te kunnen vinden in die toekomstige ontwikkeling voor de bekostiging van medisch-specialistische zorg. Hij is er voorstander van om het huidige declaratiesysteem de komende jaren stabiel te houden en dus eerst in te zetten op meer vernieuwende contracten. Bruins denkt dat het afspreken van een ‘concrete ambitie of norm’ hiervoor ‘stimulerend kan werken’, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
In zulke vernieuwende contracten kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat ziekenhuizen een vastgesteld bedrag van zorgverzekeraars krijgen voor de behandeling van bundels patiënten. Daarbij horen dan afspraken over de kwaliteit van de te leveren zorg binnen die bundels. Dergelijke inkoop in bundels maakt het volgens Bruins ook makkelijker om samen te werken tussen eerste en tweede lijn.
Als zulke contracten meer gemeengoed zijn geworden en blijken bij te dragen aan betere zorg, wil Bruins de NZa in de toekomst vragen om te onderzoeken of en hoe het declaratiesysteem aangepast zou moeten worden, meldt hij in zijn brief. De FMS, die het NZa-advies bestudeert, verwacht begin volgende week een reactie te kunnen geven op het stuk.
Lees ook
W.J. Duits
bedrijfsarts, Houten
Het klinkt weer zo heerlijk neoliberaal, gezondheidswinst, vernieuwingen in betalingsafspraken. Maar wat is gezondheidswinst? Wie bepaalt dat? Voordat we daar achter zijn zijn we minstens 100 discussie verder. Het DBC systeem is al weer heilig verkla...ard.
Het DBC systeem is de bron van alle ellende, het is de bron voor verzuiling in de gezondheidszorg, het blokkeert spontaan samenwerken, het gaat uit van een monocausale oorzaak van veel aandoeningen, het zorgt voor een ongelooflijk hoge regeldruk, het is fraudegevoelig. Het DBC-systeem zorgt er voor dat bepaalde behandelingen niet betaald worden, of dat er pas achteraf wordt betaald, zorgverleners moeten vaak voorfinancieren. Het systeem is gebaseerd op een en al aannames. Het DBC systeem is dus direct ook verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de werkdruk bij werkers in de gezondheidszorg en dus voor het ziekteverzuim. Maar er is kennelijk niemand in Den Haag die zich dat bedenkt. Als sociaal geneeskundige heb ik er goddank niet mee te maken. Wij reken gewoon uurtje factuurtje, zouden ze in de rest van de zorg ook moeten doen.
De beste preventieve actie die deze regering kan doen: Schaf het DBC systeem af.
Daniel
Anesthesioloog, Amersfoort
De medisch specialistische zorg is al jaren zo ongeveer 2 miljard van de zorgkosten. Elk jaar leveren wij/lever ik 2-3% meer zorg voor hetzelfde of zelfs minder geld.. Met dat in het achterhoofd gaan “we” natuurlijk niet uitbreiden.
Het is dan ook ...niet heel raar dat er steeds meer burn-out onder medisch specialisten is.
Aan de andere kant zien we een steeds groter aandeel van het zorgbudget opgaan aan ICT en dure geneesmiddelen.
Als voorbeeld: Een koppeling tussen Epic en Mosos in ziekenhuis A is het zelfde als de koppeling tussen Epic en Mosos in zkh B. Toch worden daar 2x ontwikkelkosten voor berekend. Alsof het een nieuwe koppeling betreft. Dan heb ik het nog niet over de onderhoudscontracten van software.
Er gaan miljarden om in die geintjes waar nog geen patiënt beter door is geworden.
Het zou heel fijn zijn als de (Europese) overheid daar zijn rol in pakt.