Bespreekbaar maken autisme moeilijk voor bedrijfsartsen
Plaats een reactieBedrijfsartsen die een vorm van autisme herkennen bij een werknemer, schromen vaak dit te bespreken. Zij aarzelen waarschijnlijk, omdat ze verwachten dat een werknemer een opmerking over een vermoeden van autisme als stigmatiserend ervaart.
Hoewel de meeste bedrijfsartsen vinden dat hun kennis over stoornissen in het autismespectrum op peil is, vindt de helft dat het aan kennis over therapeutische mogelijkheden ontbreekt. Dat blijkt uit een peiling onder leden van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) door Hogeschool Rotterdam en de Radboud Universiteit. Van de bijna tweehonderd respondenten – grotendeels bedrijfsartsen en enkele bedrijfsartsen in opleiding – gaf twee derde aan ‘soms’ autisme te herkennen op de werkvloer en een kwart zei autisme ‘vaak’ te herkennen. Na het herkennen van autisme zetten bedrijfsartsen lang niet altijd de stap om dit te bespreken met de werknemer.
Psychiater Cees Kan, gespecialiseerd in autisme bij volwassenen en betrokken bij het onderzoek, vindt dat bedrijfsartsen autisme te weinig herkennen en bespreken. Kan: ‘Zelfs als een werknemer met een andere hulpvraag bij de bedrijfsarts komt, is het stellen van een diagnose in het autistisch spectrum altijd relevant, omdat het een grote impact kan hebben op het functioneren van de werknemer. Vermoedelijk komt een vorm van autisme voor bij ongeveer 1 procent van de volwassenen. Wij denken dat maar een kwart tot een derde werk heeft en degenen die werken een groter risico hebben op verzuim en uitval.’
Kan spreekt over ‘handelingsverlegenheid’ bij bedrijfsartsen, omdat werknemers aanspreken op een vermoeden van autisme als stigmatiserend kan worden ervaren. Dit is volgens hem zeker het geval als de diagnose niet eerder is gesteld. ‘Bijna driekwart van de respondenten geeft aan geïnteresseerd te zijn in bijscholing over het onderwerp. Wij denken dat dit inderdaad gewenst is om van deze handelingsverlegenheid te genezen.’
In mei 2016 pleitte ook staatssecretaris Van Rijn van VWS al voor bijscholing op het gebied van autisme voor onder meer huisartsen en bedrijfsartsen. Hij vindt dat het met name bij volwassenen te lang duurt voordat de diagnose autisme wordt gesteld.
Lees ook:-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties