Ascelijn Reuland: 'Zeer belangrijk en actueel'
Plaats een reactieAscelijn Reuland is arts-onderzoeker en aios bij de afdeling Medische microbiologie van het VUmc.
Sinds drieënhalf jaar combineer ik mijn werk als arts-onderzoeker met de opleiding medische microbiologie aan het VUmc. De eerste drie jaar bestonden uit fulltime onderzoek naar resistente ESBL-producerende bacteriën. Er is al veel onderzoek gedaan naar resistente bacteriën in de ziekenhuispopulatie, maar ik heb de prevalentie en risicofactoren van dragerschap van deze ESBL-producerende bacteriën onderzocht bij mensen in de open bevolking.
Daarvoor hebben we via huisartsenpraktijken zevenduizend mensen benaderd en gevraagd een feceskweek in te sturen. De prevalentie bleek veel hoger dan verwacht: 8,5 procent van de ‘gewone’ bevolking blijkt drager van ESBL, terwijl onze hypothese 0,5 tot 5 procent was. Een van de opvallendste bevindingen is dat mensen die maagzuurremmers – en dan met name Omeprazol – gebruiken, een grotere kans hebben op dragerschap van ESBL.
Deze uitkomst maakt je wel extra bewust van de risico’s van overmatig antibioticagebruik. Antibioticaresistentie is een zeer belangrijk, actueel onderwerp. De casuïstiek waar je in de medische microbiologie mee te maken krijgt, vind ik erg interessant. Het fascineert mij om op basis van klachten en beschikbaar materiaal tot een juiste diagnose en de beste behandeling te komen.’
Meer portretten-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties