Artsen willen beter inzicht in kosten geneesmiddelen
2 reactiesSpecialisten willen graag beter inzicht in de kosten van alle geneesmiddelen die ze voorschrijven. Dit is één van de uitkomsten van een enquête over dure geneesmiddelen die Medisch Contact onder enkele groepen specialisten hield. Bijna de helft van de respondenten zegt geen goed beeld te hebben van de kosten van de geneesmiddelen die ze voorschrijven.
485 internisten, maag-darm-leverartsen, kinderartsen, reumatologen, longartsen en dermatologen vulden de enquête volledig in. Van hen was 46 procent het oneens met de stelling ‘Ik heb een goed beeld van de kosten van geneesmiddelen die ik voorschrijf’.
De mensen die geen goed beeld hebben, geven daarvoor zeer uiteenlopende redenen op. Een veelvoorkomende is gebrek aan transparantie: het is ‘volstrekt ondoorzichtige materie – je kunt de werkelijke prijs nergens opzoeken, omdat er altijd kortingen en bonussen zijn’; ‘ik heb geen inzicht in de prijs die mijn academische apotheker betaalt’. Anderen zeggen vooral van de dure middelen wel een aardig idee van de prijs te hebben, maar niet van andere, zoals intraveneuze antibiotica. Een aantal respondenten vindt dat dit in beeld moet komen bij elk recept, of anderszins makkelijk te vinden moet zijn.
De specialisten die wel een goed beeld hebben, vinden dit soms een kwestie van ‘gezond verstand’ of vinden dat de kosten ‘algemeen bekend zijn’. Velen zoeken vanwege hun functie – specialist, onderzoeker, of bestuurslid – actief naar informatie over kosten en houden deze bij: ‘Gezien de toenemende kosten (…) let ik tegenwoordig veel vaker op de kosten van de middelen die ik voorschrijf.’(Meer uitkomsten van de enquête in de special ‘Het individu’ die deze week verschijnt.)
Lees ook
W. van der Pol
Ziekenhuisapotheker, Delft
Heel goed van het MC om de enquete te houden. Het kostenbewustzijn is aan het groeien. Interesse in kosten was vroeger miniem. Het was mijn taak om medicijnkosten laag te houden. Punt uit. Maar de vraag blijft wat de voorschrijver gaan doen wanneer d...e kostenkennis toeneemt. Ik zou daar graag een case studie van willen maken. Doel is dan om software aan te passen om de werkelijje kosten te tonen tijdens het voorschrijven. En dan nog dienen keuzeprijzen getoond te worden. Kortom: kosten informatie is geen sinecure. Ik zeg alftijd: niet voorschrijven is het goedkoopste.
G Knops
Huisarts, Valkenburg
https://www.medicijnkosten.nl/
Interessant bijv. om te zien dat amlodipine 2,5 mg, 90 stuks, tussen de 30 en 70 euro kost excl. apotheekkosten. Amlodipine 5 mg, 90 stuks tussen de 1 en 7 euro daarentegen. Nee, geen typefouten in dit stuk. Hier is ee...n scherp keukenmes snel terugverdiend! "