Artsen vrezen gevaarlijke situaties zonder SEH in Lelystad
Plaats een reactieArtsen en andere medewerkers van de IJsselmeerziekenhuizen vrezen voor situaties met dodelijke afloop als bij een mogelijke doorstart de Spoedeisende-Hulpafdeling en de afdeling Verloskunde worden gesloten. Ondertussen worden de IJsselmeerziekenhuizen in rap tempo ontmanteld.
Inge Doodeman, SEH-arts in de IJsselmeerziekenhuizen, stelt in een ingezonden brief in De Stentor dat medisch specialisten verwachten dat er gevaarlijke situaties ontstaan met dodelijke afloop als beide afdelingen worden gesloten. Dat blijkt uit een vorige week gehouden enquête onder 61 medisch specialisten, zo schrijft Doodeman.
Ook anesthesioloog en hoogleraar Kwaliteit en Veiligheid Rob Slappendel – die door medisch specialisten in de IJsselmeerziekenhuizen om advies is gevraagd, stelt, samen met onder meer intensivist Albert Grootendorst, dat de veiligheid van patiënten die het meest zijn aangewezen op spoedeisende zorg in het geding komt als er geen SEH en verloskunde meer is in Lelystad. Doodeman en Slappendel reageren op het Visiedocument van Zilveren Kruis dat een toekomstbeeld schetst waarin overdag wel spoedzorg aanwezig is. Daar zou dan een arts aanwezig zijn, bijvoorbeeld een aios of een anios, met minimaal twee jaar werkervaring en minimaal twee cursussen op het gebied van advanced trauma life support of advanced life support. In de avond en nacht gaan patiënten naar de huisartsenpost, waar een arts en een SEH-verpleegkundige eenvoudige aandoeningen kunnen behandelen, zoals botbreuken of snijwonden.
Grootendorst: ‘Ik kan er met mijn pet niet bij dat er alleen spoedeisende hulp komt voor “simpele gevallen”. En dat alles wordt overgelaten aan aniossen of aiossen die alleen een paar cursussen hebben gedaan. De inspectie stelt terecht eisen aan acute zorg, maar blijkbaar gaan die eisen niet op voor Lelystad. Ik vind dat er minimaal dag en nacht een intensivist en een anesthesioloog aanwezig moeten zijn, en dat de acute zorg niet alleen voor simpele gevallen moet zijn. Juist de spoedgevallen waarbij elke seconde telt, moeten naar een ziekenhuis in de buurt. Want die patiënten gaan dood als het dichtstbijzijnde ziekenhuis nog eens minstens 20 minuten rijden is. Dus er moet wat mij betreft een volledige SEH blijven.’
Ondertussen worden de IJsselmeerziekenhuizen in rap tempo ‘afgeschaald’. Dinsdag vindt de laatste operatie plaats en woensdag worden de nog opgenomen patiënten verplaatst naar andere ziekenhuizen. De polikliniek moet eind november zijn afgebouwd. Volgens woordvoerder Geoffrey Rook van de IJsselmeerziekenhuizen zal het verplaatsen van de patiënten woensdag geen beelden opleveren zoals twee weken geleden, waar de patiënten al binnen enkele dagen na het faillissement moesten worden verplaatst. Rook: ‘Er zijn niet veel klinische patiënten meer in het ziekenhuis, een handvol. Bij de instroom van nieuwe patiënten hebben we hier al rekening mee gehouden. Omdat we het beste willen voor de patiënt is er vanaf het faillissement steeds gekeken in welk ziekenhuis patiënten het best terecht zouden kunnen. Ook staan er voor dinsdag niet veel operaties gepland. Dat wil niet zeggen dat het nu al “leeg” is in het ziekenhuis, want er zijn nog wel dagbehandelingen en poliklinische afspraken.’
Volgens Rook zijn er nog steeds partijen in de running voor een eventuele overname van het ziekenhuis. Daarover moet volgens hem vandaag of morgen iets bekend worden.
lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties