Artsen verwijten St Jansdal misbruik van marktmacht
4 reactiesZiekenhuis St Jansdal zal geen diagnostische diensten leveren aan zbc’s die zich vestigen in Lelystad. Dat ontstemt artsen van Reumazorg Zuid-West Nederland (RZWN), die vinden dat St Jansdal zijn marktmacht misbruikt en de vrije artsenkeuze voor patiënten in Flevoland belemmert. Zij vragen toezichthouders NZa en ACM om dit te toetsen.
St Jansdal heeft vorige week in een brief aan huisartsen in Flevoland meegedeeld dat het ziekenhuis zijn diagnostische diensten niet aanbiedt aan partijen die zorg bieden die St Jansdal ook levert. Daardoor kunnen patiënten van die zbc’s niet voor beeldvorming, bloed- of urineonderzoek terecht in de Jansdal-vestigingen.
In de brief schrijft het ziekenhuis dat er sprake is van ‘commerciële klinieken’ die hun opwachting maken in Lelystad. Op dit moment gaat het om klinieken van reumatologen (RZWN), kaakchirurgen (Kaakchirurgie Lelystad) en orthopeden (Orthoparc). Een woordvoerder van het ziekenhuis licht toe dat St Jansdal dit beleid hanteert om niet het ‘graf te willen graven’ voor eigen vakgroepen door voor concurrenten diagnostiek te verrichten. Diagnostische diensten worden wel uitgevoerd voor huisartsen en andere, niet concurrerende zorgaanbieders, aldus de woordvoerder.
Zorgdienstverlener InoCare heeft deze week in opdracht van de reumatologen van RZWN het bestuur van St Jansdal aangeschreven over deze beslissing. Bestuurder Paul Witteman van InoCare vindt dat St Jansdal hierdoor patiënten in de kou laat staan die hun eigen arts willen behouden, samenwerking in de zorg dwarsboomt en met concurrentiebeperkende activiteiten het eigen adherentiegebied beschermt en vergroot. InoCare heeft via een advocaat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gevraagd het besluit van St Jansdal te toetsen aan wetgeving.
Volgens Witteman heeft St Jansdal er zelf de hand in gehad dat er nieuwe aanbieders komen, omdat het ziekenhuis weinig artsen van de failliete MC IJsselmeerziekenhuizen een plaats bood in de nieuwe organisatie. Het gebruik van de term ‘commerciële klinieken’ noemt Witteman tendentieus, waarmee St Jansdal volgens hem probeert ‘de indruk te wekken dat de aanbieders vanuit winstoogmerk zijn gestart’. Hij zegt dat de artsen van betrokken zbc’s een samenwerkingsverband willen aangaan om zelf een diagnostische voorziening op te zetten.
Een woordvoerder van de NZa laat weten met alle betrokken partijen te overleggen. De ACM laat weten ‘serieus naar het signaal te kijken.’ Zilveren Kruis meldt via een woordvoerder dat de verzekeraar geen rol ziet weggelegd voor zichzelf om de keuze van St Jansdal te veroordelen. ‘We zien het nadeel voor patiënten die voor een zbc kiezen maar niet dichtbij terechtkunnen voor diagnostiek. Maar we snappen ook dat het ziekenhuis, om overeind te blijven, wil dat patiënten blijven komen.’ Zilveren Kruis sluit op dit moment nog geen contracten met de zbc’s, ervan uitgaand dat er voldoende zorg bij St Jansdal kan worden ingekocht.
lees ook:
W.J.Duits
Bedrijfsarts, Houten
Het ziekenhuis is een bedrijfsverzamelgebouw, binnen dat gebouw zitten een aantal "bedrijven", een daarvan is radiologie, die geven service aan huisartsen en kunnen ook service bieden aan derden, het levert toch geld op? Het kan toch niet zo zijn dat... binnen zo'n bedrijfsverzamelgebouw een "kartel" kan worden gevormd die de verrichting van diensten aan derden kan tegenhouden. Dat is concurrentievervalsing en inderdaad misbruik maken van je marktpositie. De enige oplossing is dan een radiologischcentrum te vestigen in Lelystad, of de afdeling radiologie van het ziekenhuis te verzelfstandigen. We hebben toch marktwerking?
Niet dat ik voor dit systeem ben, maar als je wil dat het huidige systeem in stand blijft van marktwerking, moet je dit niet toestaan.
Wat dit soort idiotie kan voorkomen is een drastische stelselwijziging, de zorg als een voorziening. Maar als je dat niet doet, dan moet je het spelletje wel eerlijk spelen.
GJ Bonte
Neuroloog, Dalfsen
Eerst doet het St. Jansdal aan "Cherry Picking", waar het de medisch specialisten betreft, vooral door toedoen van de medische staf. Wat de argumenten waren om de anderen te weigeren is volstrekt onduidelijk. Waarschijnlijk mochten ze niet al te last...ig zijn, en een niet te grote mond hebben. En als dan de geweigerde medisch specialisten uit noodzaak een ZBC oprichten om hun vak in de buurt uit te kunnen blijven oefenen, zet het St. Jansdal ze nog een keer de voet dwars. Het is fraai...
Zoals wel vaker in de medische wereld: Met zulke collega's worden andere vijanden volledig overbodig...
Hidde Kleijer
ANIOS Neurologie, Groningen
Marktwerking, niet dit specifieke ziekenhuis, is wat samenwerking in de weg staat. Binnen het huidige systeem is de positie van het ziekenhuis toch logisch? Het is alsof het ene restaurant aan de klanten vraagt het bestek even mee te nemen van het an...dere restaurant en of die het ook even af willen wassen.
Wil je samenwerken, dan zul je ook moeten delen en minder moeten concurreren dunkt me.
Marlon
Medisch manager, Almere
Ziekenhuizen hebben zich tegenover private initiatieven in hun regio altijd vreemd opgesteld.
De IGJ heeft hieraan meegewerkt door steeds te stellen dat het privaat initiatief een een “ achterwacht ziekenhuis” moet hebben.
Hierbij wordt alleen ge...keken naar de instituten. Kijk je verder naar toegankelijkheid , klantvriendelijkheid, omloop processen, prijs, kwaliteit en personeel dan durf ik te stellen dat private initiatieven niet onder doen voor de algemene ziekenhuizen.
Kijk je naar de patiënten die we behandelen dan kun je niet anders dan stellen dat ik een patiënt mag verwijzen naar een ziekenhuis Niet alleen in de preoperatieve fase voor aanvullend onderzoek maar ook postoperatief bij een complicatie. Waarom zou het ziekenhuis het recht moeten hebben om te weigeren?? Is dit in het belang van de patiënt? Neen. Hier zou een verplichting passen.
Waarom die weigering dan? Angst voor omzetverlies? Bang dat patiënten vaker gaan kiezen voor ons? Kan wel hè, sterker nog mag wel !!