Artsen kunnen blijven bij inkrimpend HMC
Plaats een reactieHet afstoten van de locatie Bronovo bij Haaglanden Medisch Centrum (HMC) heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid van medisch specialisten. Volgens een HMC-woordvoerder kunnen alle artsen blijven werken op één van de twee resterende locaties.
Bij HMC werken bijna 370 medisch specialisten, van wie 138 in loondienst en 229 vrijgevestigd. Het bestuur van het ziekenhuis laat weten de herschikking van de zorg naar verwachting uit te kunnen voeren zonder verlies van werkgelegenheid voor artsen en verpleegkundigen.
Vanochtend maakte het HMC definitief bekend dat het Bronovo-ziekenhuis zijn deuren zal sluiten, zoals afgelopen weken al naar buiten kwam. Die sluiting zal uiterlijk per 2024 plaatsvinden. Behalve het Haagse Bronovo-ziekenhuis bestaat het HMC uit de Haagse locatie Westeinde en de locatie Antoniushove in Leidschendam, waar alle zorg dan wordt ondergebracht.
De zorg in Bronovo wordt in stappen veranderd en verplaatst. Dit jaar wordt het ziekenhuis omgeturnd tot weekziekenhuis, waar van maandag tot en met vrijdag poliklinische en planbare zorg wordt geboden. Medio 2019 moet de planbare zorg daar zijn geconcentreerd, maar dat is wel tijdelijk. Deze zorg wordt op termijn weer naar de locatie Antoniushove overgeheveld, namelijk tussen 2022 en 2024, en Bronovo sluit dan uiterlijk 2024 zijn deuren. Eerst moet de komende jaren een plan worden gemaakt om de zorg voor ouderen en chronische patiënten in het Bronovo-verzorgingsgebied opnieuw in te richten. Verder moet nog worden besloten waar de huisartsenpost van het Bronovo voorlopig onderdak krijgt.
HMC Antoniushove wordt de uiteindelijke locatie voor planbare zorg, en voor oncologie. Het aantal bedden en ok’s wordt er uitgebreid. HMC Westeinde, dat een renovatie zal ondergaan, wordt de locatie voor acute en hoogcomplexe zorg. Hier komen tachtig bedden bij om de acute zorg uit Bronovo op te vangen. Het concentreren van die zorg daar zal ook halverwege dit jaar moeten plaatsvinden. Moeder- en kindzorg krijgt daarnaast daar plek. Poliklinische zorg blijft op beide resterende locaties.
Het Haaglanden-bestuur denkt door het sluiten van één locatie meer geld over te houden om te kunnen investeren in nieuwe zorgvormen, zoals e-health, dichter bij mensen thuis, met name voor chronische patiënten en ouderen.
Volgens het ziekenhuisbestuur is de herschikking nodig om in te kunnen spelen op vergrijzing, personeelstekort, de verandering van de zorg door technologie en de nullijn voor groei die vanaf 2022 is vastgelegd in het hoofdlijnenakkoord voor medische zorg. Volgens het bestuur is er voldoende draagvlak onder de medische staf, verpleegkundige adviesraad, ondernemingsraad en cliëntenraad voor de omvorming. De komende tijd moeten de plannen verder worden uitgewerkt.
Lees ook:- Er zijn nog geen reacties