Amsterdam UMC Bigband
WEST
1 reactie
Wat zijn er veel muzikanten onder dokters. En wat zoeken ze elkaar graag op om samen te musiceren. Sommigen gaan na hun pensioen gewoon door. Anderen zetten zich in voor de muzikale vereniging waarvan hun ouders in de jaren vijftig de oprichters waren. Er zijn dj’s onder u, chirurgen die in wel drie bands spelen, artsen die het conservatorium hebben afgerond en door het hele land in verschillende ensembles spelen, bands die hun repertoire op de doelgroep afstemmen, folkbandjes en klassieke muzikanten die aan het bed van de patiënt spelen en ga zo maar door. In Medisch Contact portretteren wij vier muzikale groepen, uit alle windrichtingen één.
22 leden, al 26 jaar samen, repeteren elke dinsdagavond.
Het begon met internist en niertransplantatiespecialist Janto Surachno, die al van jongs af aan musiceerde, en in de Amsterdamse jazzwereld de niet-medische percussie beoefende. In 1993 richtte hij de AMC Bigband op, die sinds de fusie van de Amsterdamse academische ziekenhuizen de Amsterdam UMC Bigband heet.
‘We zijn nu met zeven trompettisten, maar dat is ook wel handig’
Sinds een jaar of tien maakt hoogleraar virologie Rogier Sanders deel uit van de blazerssectie, hij speelt trompet. Sanders: ‘We zijn nu met zeven trompettisten, eigenlijk iets te veel, maar dat is ook wel handig voor als er iemand niet kan.’ Veel leden hebben of hadden – alumni zijn ook welkom – een band met het Amsterdam UMC, maar als het niet lukt om een vacature te vervullen met iemand uit eigen huis, dan mogen anderen ook meedoen. ‘We moeten de bezetting wel rondkrijgen natuurlijk.’ Elke dinsdagavond repeteert het gezelschap in een collegezaal die door het ziekenhuis beschikbaar is gesteld. In samenspraak is er inmiddels al een flink repertoire, van oude en nieuwe jazz tot pop en latin, samengesteld, dat ze tijdens zo’n elf optredens per jaar tentoonspreiden. Ze spelen bijvoorbeeld op congressen of oratiefeesten, en hebben nog enkele vaste optredens voor publiek in het ziekenhuis, meestal in vol ornaat; maar soms – als er geen plek is voor 22 man – wordt alleen een combo met een man of vijf afgevaardigd. Op de foto speelde de band op het plein in het voormalige AMC. Sanders: ‘Dat was het Swing-a-long-project. Medewerkers mogen dan zelf een nummer kiezen en zingen, wat ze tijdens een masterclass vooraf instuderen. Erg leuk, als er dan opeens zes mensen met heel uiteenlopend repertoire op het podium staan.’
-
Sophie Broersen
Journalist en arts Sophie Broersen schrijft over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken. Sinds eind 2020 werkt zij daarnaast als arts bij het team seksuele gezondheid van de GGD Hollands Midden.
Siep de Groot
Huisarts niet praktiserend, violist, Eelderwolde(Groningen)
Heel mooi om zo met elkaar te spelen, maar de doktersjas is geen tenue voor een muzikant. Die dient incognito als solist op te treden. Patienten zouden kunnen denken dat hij liever muzikant is dan dokter.
Siep de Groot, huisarts, niet praktiserend..., altijd optredend als violist in zwart pak.