Acht kinderen per dag gewond door fietsspaken
Plaats een reactieNederlandse SEH’s behandelden in 2012 en 2013 jaarlijks gemiddeld 2800 kinderen tot en met 12 jaar die met hun voet tussen de spaken waren gekomen. Dat komt neer op 8 kinderen per dag, schrijven coassistent chirurgie Karlijn Janssen en traumachirurg Ger van Olden deze week in Medisch Contact.
De spaakongelukken zijn volgens de auteurs minder onschuldig dan ze lijken. Een kwart tot een derde van de slachtoffertjes loopt een breuk op. In een onbekend aantal gevallen treedt daarbij ook schade op aan de groeischijven, wat blijvende gevolgen kan hebben. Omdat deze zogenaamd Salter-Harris-type 1-fracturen moeilijk te zien zijn op röntgenfoto’s, worden deze volgens Janssen en Van Olden niet altijd worden ontdekt.
De gemiddelde duur van de behandeling na een spaakongeluk is 17,4 dagen en de kosten bedragen gemiddeld 700 euro per slachtoffer. Dat komt neer op bijna 2 miljoen euro per jaar.
Deze kosten, maar vooral ook het leed dat ontstaat door voeten tussen de spaken, zijn gemakkelijk te voorkomen met goedgekeurde kinderzitjes, hardplastic beschermplaten of fietstassen, schrijven Janssen en Van Olden. Ze roepen artsen op om ouders hierover voor te lichten. Belangrijk aandachtspunt bij die voorlichting zijn de fietsen van opa of oma, broer of zus en de oppas. Vaak zorgen ouders op hun eigen fiets namelijk nog wel voor voldoende bescherming, maar gaat het mis als het kind een keertje met een ander meerijdt.
Lieke de Kwant
@LiekedeKwant
Het artikel van Janssen en Van Olden: Voetje tussen de spaken: onnodig kinderleed
Lees ook:
- Ouders van gewond kind komen niet (17 januari 2013)
- Nederland nog niet kindveilig genoeg (30 november 2012)
- Fietshelm zinvol voor kinderen (13 maart 2012)
- Kinderartsen: ‘Batterij in slokdarm levensgevaarlijk’ (10 december 2014)

- Er zijn nog geen reacties