Aanwas voor actiecomité herregistratie
Plaats een reactieBij de actiegroep HABZ (Herregistratie Artsen Bij Ziekte), die ijvert voor soepelere herregistratieregels voor langdurig zieke artsen, hebben zich inmiddels bijna vijftig artsen aangemeld. Het actiecomité wil dit voorjaar lobbyen om de regels aan te passen.
Specialist ouderengeneeskunde Annetje Bootsma deed vorig jaar een oproep in Medisch Contact aan langdurig zieke artsen die door hun ziekte problemen hadden om aan de eisen voor herregistratie te voldoen. Zij wilde kijken of er versoepeling van de regels mogelijk is. Naar aanleiding van haar oproep richtte een groepje artsen begin dit jaar de informele actiegroep HABZ op, die als eerste doel had na te gaan namens hoeveel artsen het voor andere regels kan lobbyen. Dat heeft dus geleid tot zo’n vijftig artsen die zich bij HABZ hebben aangesloten. Tien van hen zijn ‘actieve leden’, schetst huisarts Janet Kist, die de woordvoerder namens de HABZ-groep is.
De groep vindt dat langdurig zieke artsen die langer dan zes weken ziek zijn, onevenredig hard worden getroffen door herregistratieregels. Bovendien leidt de huidige situatie volgens hen tot verspilling van goedopgeleide artsen, die door de regels helemaal niet meer kunnen werken terwijl ze daar mogelijk nog wel gedeeltelijk of op een later moment goed toe in staat zouden zijn. Zij pleiten voor het verlengen van de toegestane ziekteperiode die de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) kan hanteren bij de check of er aan voldoende werk- en studie-uren en scholing is voldaan. Ook willen ze graag dat er bij langdurige ziekte een programma op maat kan worden opgesteld waarbij de arts op vaardigheden en kennis wordt getoetst in plaats van op werk- en dienstenuren en opleidingspunten.
De HABZ wijst erop dat de situatie in bijvoorbeeld Duitsland, Engeland en België anders is. Zo zou in Duitsland bij ziekte langer dan drie maanden ook de herregistratieduur worden verlengd, na individuele toetsing per arts. Dit voorjaar wil de HABZ over de mogelijkheden het gesprek aan gaan met partijen als de KNMG, het College Geneeskundige Specialismen (CGS) en het ministerie van VWS.
lees ook- Er zijn nog geen reacties