Aantal klachten over zorg stijgt langzaam
2 reactiesHet aantal klachten over de zorg in Nederland neemt gestaag toe. Het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ) ontving in 2017 in totaal 6885 klachten, 430 meer dan het jaar ervoor.
Mensen klaagden vorig jaar vooral over de medisch-specialistische zorg en de geestelijke gezondheidszorg.
Het ging vaak om patiënten die het niet eens waren met de voorgestelde behandeling en klachten over het niet willen doorverwijzen door de zorgbehandelaar. Ook vonden veel patiënten dat ze te vroeg naar huis waren gestuurd of dat hun medicatie te snel was afgebouwd.
Daarnaast waren er veel klachten over verzorgingshuizen voor ouderen. Ook ontving het LMZ iets meer klachten over de thuiszorg, huisartsen en tandartsen.
Het aantal klachten bij het meldpunt, een onderdeel van de gezondheidsinspectie, is sinds de oprichting vier jaar geleden geleidelijk aan gestegen.
Lees ook:
Jan Keppel Hesselink
arts-pijnbehandelaar, Bosch en Duin
Het moge duidelijk zijn dat het aantal klachten in een postmoderne samenleving alleen maar kan stijgen onder invloed van de vele negatieve persberichten over de geneeskunde in het algemeen, en dokters in het bijzonder. De stijging geeft aan dat mense...n levend in een overvloed steeds sneller ontevreden zijn, en de klaag cultuur van Nederland komt bijzonder goed tot uitdrukking in bovenstaande feiten.
Mijn hypothese is dat de stijging van klachten niets zegt over de kwaliteit van zorg in Nederland, maar alles zegt over de dalende klaag-drempel geïnduceerd door de hedendaagse journalistieke uitvergroting van fouten en misstanden.
Alex Poppelaars
huisarts, Breda
Dit kan ook als een compliment worden beschouwd. Slechts langzaam stijgende aantallen klachten tegenover een fors gestegen zorgvraag. Niet slecht collegae! ??