Aansluiten LSP blijft langer vergoed
1 reactieHuisartsen die zich (her)aansluiten op het Landelijk Schakelpunt (LSP) hebben nog tot 1 april recht op een vergoeding.
Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) op haar website. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) geeft huisartsen een eenmalige tegemoetkoming in de kosten die zij moeten maken om hun praktijk op het LSP aan te sluiten. Maar gezien technische problemen met het LSP hebben veel huisartsen (her)aansluiting uitgesteld, volgens de LHV. Daarom vindt de vereniging het te vroeg om de tegemoetkomingen, zoals de bedoeling was, vandaag te beëindigen. ZN stelt ze nu nog drie maanden langer beschikbaar, tot 1 april 2014.
Ook de periode om in aanmerking te komen voor de jaarlijkse vergoeding wordt met een kwartaal verlengd. Voor dit jaar geldt als voorwaarde voor de jaarlijkse vergoeding dat ten minste 30 procent van de dossiers moet zijn aangemeld. Huisartsen krijgen nu tot 1 april 2014 de tijd om dit te behalen. Zij ontvangen 59 cent per aangemeld dossier als ‘opt-in vergoeding’, een tegemoetkoming voor hun inspanning voor het registreren van de toestemming van de patiënt.
Joost Visser
Meer informatie over de tegemoetkomingen
Lees ook:
Toestemming patiënten LSP blijft achter
N.A. Terpstra
huisarts, HOOGKARSPEL
Er is begrijpelijk genoeg bij patiënten nauwelijks tot geen interesse om hun gegevens prijs te geven aan de duivel en zijn ouwe moer. Het fenomeen dat Centrale Huisartsen Posten zelfstandig pro-actief bezoekers benaderen om bij hun huisartsen om opt-...in te gaan vragen, is een in mijn ogen zeer zorgelijke ontwikkeling in dit verband. Onder andere in Hoorn speelt dit op dit moment maar ook in Friesland schijnt iets dergelijks aan de hand te zijn.
De vraagtekens rond de verantwoordelijkheid van het bijhouden (en het gebruiken) van het elektronische patiëntendossier zijn niet verdwenen. Ik verwacht de eerste rechtszaken binnenkort: "moeder is dood en dat had u kunnen weten" of "moeder is dood en dat komt omdat u het EPD niet honderd procent up-to-date had".
In de wereld buiten de geneeskunde denkt men dat "computers" en "e-health" een panacee zijn, maar (op een paar fanatici - die zichzelf als zieners uit de voorhoede beschouwen - na) denken weinig huisartsen dit ook. En daarenboven is nooit duidelijk geworden wat het Amerikaanse softwarebedrijf dat achter het LSP zit, met de gegevens zal gaan doen. Niet te naïef over doen aub, dat heeft klokkenluider Snowden inmiddels wel duidelijk gemaakt.