Voorschrijven en uitwisselen labwaarden
Plaats een reactieVeel reacties op nieuwe regeling
De KNMG ontving de afgelopen weken veel reacties van artsen op het bericht dat zij vanaf 1 augustus bij 23 geneesmiddelen de reden van voorschrijven op het recept moeten vermelden en gegevens over afwijkende nierfuncties (MDRD/e-GFR) actief aan de apotheker moeten verstrekken.
Uit de reacties blijkt dat veel artsen een toename verwachten in administratieve lasten. Artsen vragen zich af wat de noodzaak is van deze nieuwe regeling. Ook zijn er diverse praktische vragen gesteld. Hieronder een korte toelichting. Daarnaast is de lijst met veel gestelde vragen aangepast.
Verplicht
De regeling is begin 2012 door de overheid in de Geneesmiddelenwet en een daarop gebaseerde regeling vastgelegd. Dat betekent dat artsen die geneesmiddelen voorschrijven zich aan deze nieuwe regels moeten houden. Artsen hoeven patiënten geen toestemming te vragen voor het vermelden van de reden van voorschrijven op het recept. Het is verstandig de patiënt hierover in te lichten.
Noodzakelijk?
De KNMG, de Orde van Medisch Specialisten (OMS), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) hebben kritisch gereageerd op de voorgestelde regeling, omdat deze niet zinnig en werkbaar was. De regeling is desondanks vastgesteld. Vervolgens hebben de organisaties samen met de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) aangedrongen op aanpassing om voor artsen en apothekers tot een beter werkbare regeling te komen. Deze gewijzigde regeling is 1 augustus ingegaan.
Of de regeling echt bijdraagt aan de medicatieveiligheid zal moeten blijken. KNMG, OMS, LHV, NHG, KNMP en NVZA, hebben aangedrongen op een evaluatie van de effecten van de regeling. Dit is door de minister toegezegd.
Administratieve belasting
De regeling levert waarschijnlijk extra administratieve lasten op voor artsen. Hoe groot die extra belasting voor u is, hangt onder andere af van de wijze waarop uw praktijk of instelling is geautomatiseerd. En van de vraag hoeveel van de 23 geneesmiddelen u regelmatig voorschrijft. Daarnaast zult u zo nodig met een apotheker moeten overleggen. Met het oog op de medicatieveiligheid voor de patiënt achtte de Tweede Kamer deze administratieve verzwaring proportioneel.
Meer weten?
Achtergrondinformatie, veel gestelde vragen en een overzicht van de 23 geneesmiddelen waarvoor de regeling geldt, vindt u op de KNMG-website in het webdossier ‘Reden voorschrijven recept & uitwisseling labwaarden’. Daar staat per geneesmiddel ook een overzicht van de ‘reden van voorschrijven’ zoals u dat op het recept kunt vermelden.
- Er zijn nog geen reacties