LHV wijst op gevaren budgetpolis
Plaats een reactieIn een brief aan de minister Schippers van VWS, waarschuwt de Landelijke Huisartsen Vereniging
– samen met InEen en het NHG – voor de gevaren van de budgetpolis. Aanleiding is de Kamerbrief 'Kwaliteit Loont', waarin verzekeraars worden gestimuleerd om zogenaamde naturapolissen aan te bieden. Een uitwas hiervan is de budgetpolis, waarbij patiënten slechts naar een beperkt aantal geselecteerde zorgverleners kunnen. De LHV ziet hier grote nadelen in en wil dat de minister patiënten hiertegen beschermt.
Risico’s
In een brief aan de minister schetsen de huisartsen een aantal belangrijke risico’s als steeds meer patiënten worden verleid tot de keuze voor een budgetpolis:
1. Onduidelijkheid over beperkte dekking polis
Zorgverzekeraars blijken onvoldoende in staat om patiënten uit te leggen waar welke zorg is ingekocht en wat er vergoed wordt.
2. Moeilijke(r) bereikbaarheid zorgverlener
Minder gecontracteerde zorgverleners betekent vaak verder reizen voor een patiënt.
3. Budgetpolis = budgetzorg
De zorg in de budgetpolis wordt puur op prijs ingekocht. Daarmee betekent een budgetpolis ook budgetzorg.
4. Tweedeling in de zorg
In de plannen van de minister worden mensen met lagere inkomens, chronisch zieken en kwetsbare ouderen via een financiële bonus in de richting van de budgetpolis geduwd.
5. Minder verwijsmogelijkheden huisarts
Hoe selectiever een verzekeraar inkoopt, hoe minder ruimte de huisarts heeft bij zijn verwijzingen. Dat terwijl een goede verwijzing maatwerk is.
6. Niet langer naar vertrouwde zorgverlener (ook niet op het platteland)
De patiënt wordt gedwongen om de vertrouwde relatie met de zorgverlener te verbreken als zijn zorgverlener niet is gecontracteerd. Er zijn budgetpolissen waarbij patiënten herhaalmedicatie alleen bij de internetapotheek mogen bestellen. Dat is een hoge drempel en een bedreiging voor de apotheekhoudende huisartsenpraktijken op het platteland.
Oplossingen
In het belang van de patiënt vragen de drie partijen de minister om budgetpolissen te ontmoedigen en geen maatregelen te nemen die verzekeraars stimuleren om budgetpolissen te
verkopen. Bovendien pleiten zij voor:
1. De mogelijkheid voor de patiënt om op ieder moment over te stappen naar een reguliere polis
2. Een verplichte bijsluiter met waarschuwing bij een budgetpolis
3. Ruimere verwijsmogelijkheden voor de huisarts op het moment dat het medisch noodzakelijk is
<b>Federatienieuws 14 - 2015</b>- Er zijn nog geen reacties