Nier te koop, baarmoeder te huur
Plaats een reactieEicellen voor je geld
In het boek Nier te koop, baarmoeder te huur worden we meegenomen langs de vele kraampjes die de wereldmarkt van organen rijk is. Aan de hand van vele voorbeelden krijgen we een beeld van de verschillen tussen landen in regelgeving en praktijk en de spanningen die hierdoor ontstaan tussen onbaatzuchtige donatie in Nederland en de handel in organen in andere landen. Bloed, nieren, een plekje in een baarmoeder, het is allemaal te koop.
In Nederland is het verkopen van lichaamsmateriaal echter verboden. Dit is niet alleen een ethische kwestie, het zorgt ook voor een zekere veiligheid en kwaliteit van de ‘handelswaar’. Maar aangezien het kópen van organen niet verboden is, zoeken steeds meer mensen hun heil in het buitenland. Voor 115 duizend tot 165 duizend dollar, de ‘baby take home price’ heb je een mooie packagedeal: zaad, eicel, draagmoeder; all included.
Het medisch toerisme roept allerlei vragen en problemen op. Dit boek geeft niet de antwoorden, maar voorziet de lezer van een rondleiding, laat mensen uit de praktijk aan het woord, brengt feiten naar boven én legt vragen op tafel. Aan u het denkwerk.
Reina Zijlstra
Nier te koop, baarmoeder te huur, Wereldwijde handel in lichaamsmateriaal. Ingrid Geesink & Chantal Steegers, Bert Bakker, 256 blz., circa 17,95 euro.
Tv-tip: donderdag 10 maart zendt BNN op Nederland 3 de documentaire Baby te Koop uit.
Boekenactie
De actie op de site van Arts in Spe waarbij u een exemplaar van dit boek kon winnen, is inmiddels afgelopen. Zie hier de uitslag
-
Reina Zijlstra
Reina Roovers-Zijlstra is online specialist en houdt zich onder meer bezig met de doorontwikkeling van de websites en nieuwsbrieven en begeleidt met veel enthousiasme de bloggers van Medisch Contact en Arts in Spe. Ook schrijft zij zo nu en dan recensies voor de rubriek Media en Cultuur. Reina studeerde af in de Kinder- en Jeugdpsychologie.
- Er zijn nog geen reacties