Dekkerswald 1913-2022
Geschiedenis longcentrum Dekkerswald
1 reactieDekkerswald 1913-2022, Toon Bosch, Leo van Bergen e.a., Boom, 200 blz., 29,95 euro.
Bestellen
In 1913 opende Dekkerswald in Groesbeek: een sanatorium voor patiënten met tbc. Na ruim een eeuw is daar onlangs een eind gekomen aan de zorg voor longpatiënten. Zij worden voortaan opgenomen in een nieuw gebouw op het terrein van het Radboudumc in Nijmegen. Tijd dus voor een terugblik in Dekkerswald 1913-2022.
Een fraai boekwerk dat in tekst en beeld een gedetailleerd overzicht biedt van de geschiedenis van het herstellingsoord en de ontwikkeling van de zorg aldaar. Het eerste hoofdstuk behandelt de geschiedenis tot en met de Tweede Wereldoorlog, het tweede de periode daarna, waarin Dekkerswald zich tot een centrum ontwikkelde voor mensen met ook andere longziekten dan tbc. Het werd een categoraal ziekenhuis, en er kwam samenwerking met wat toen nog het St. Radboudziekenhuis heette en de faculteit geneeskunde. De organisatorische finesses worden helder en nauwkeurig beschreven. Uiteraard besteedt het boek ook aandacht aan de religieuze dimensie van de longzorg (lange tijd geboden door ‘de Liefdezusters van de Heilige Carolus Borromeus’); het betrof immers een katholiek herstellingsoord. Een katholieke patiënt, zo luidde het devies, heeft immers niet alleen hulp nodig ‘voor ’t veege lijf, doch ook hulp voor zijn ziel’. Eind jaren zestig verdween het religieuze aspect geleidelijk uit beeld. Het boek besluit met een blik op de toekomst.
Verzekeringsarts, Oisterwijk
Mijn eerste echte patiënt in het kader van praktisch onderwijs geneeskunde ( pog) onderzocht ik medio 1980 in de winter in Dekkerswald, .ik herinner me nog een besneeuwd terrein en de mooie ligging. Deze patiënt van toen 43 jaar oud was ernstig zie...k, was vanuit een perifeer ziekenhuis overgeplaatst omdat een van de bronchiën dicht gedrukt werd door een maligniteit. . Ik reed met mijn oude peugeot terug naar mijn kamer, onthutst dat niemand deze man nog van een naderende dood kon redden. Toch had ik respect voor de artsen en verpleegkundigen die oprecht hun best deden. De geneeskunde was meestal mooi, maar soms ook grimmig.