A.I in de geneeskunde
Alsmaar intelligenter
Plaats een reactieMet AI - Alsmaar Intelligenter publiceert wiskundige en filosoof Stephan Buijsman (studeerde op zijn 18de af, promoveerde op zijn 20ste) een zeer helder en informatief boek over de (on)mogelijkheden van kunstmatige intelligentie, met uiteraard veel aandacht voor neurale netwerken. Hij legt goed de basisprincipes uit en bespreekt de toepassingen, zoals patroonherkenning, de productie van (on)zinnige taal en de talrijke valkuilen. En hij bestrijdt de – vaak nogal ondoordachte, sciencefictionachtige – doemscenario’s: algoritmen zouden uiteindelijk de wereld veroveren. Quod non, dus. Ja, de ontwikkelingen gaan hard, maar, relativeert Buijsman: ‘Conceptuele doorbraken zijn schaars. (...) Computers zullen niet opeens anders werken, algoritmes blijven op dezelfde fundamenten rusten.’
AI-Alsmaar Intelligenter, Stephan Buijsman, De Bezige Bij, 222 blz., 21,99 euro.
Specifieker op de geneeskunde afgestemde informatie is te vinden in Artificial Intelligence in Medical Imaging, dat gedurende de coronacrisis door de uitgever gratis ter beschikking wordt gesteld. Maar liefst zestig auteurs buigen zich daarin over de toepassing van AI in medische beeldvorming in tal van deelgebieden van de geneeskunde. Veel voorkennis is niet vereist, zeker niet als je eerst het boek van Buijsman hebt doorgenomen.
En ten slotte: een driedelig, geaccrediteerd en gratis webinar Dokteren in de digitale wereld van de FMS gaat ook in op al deze zaken. Wie beide boeken en het webinar tot zich neemt, is vast helemaal bij.
- Er zijn nog geen reacties