Alle ziekenhuisspecialisten in loondienst
13 reactiesDoorgaans wordt het fenomeen vergrijzing aangemerkt als verklaring voor de toename van de kosten van de gezondheidszorg. Menig oudere trekt dit zich persoonlijk aan. De vraag is of dit terecht is. Ligt de angel niet veeleer bij de maatschappen van medisch specialisten?
Het is niet primair de complexe problematiek van de oudere die de kosten opdrijft, het is veeleer de inadequate behandeling die hier op gezet wordt. Overdiagnostiek, overbehandeling, medisch shoppen, het hangt allemaal samen met het ontbreken van een rustig gesprek met de patiënt. Hoeveel laboranten, verpleegkundigen, dure apparatuur en ruimte zou er niet uitgespaard kunnen worden als de perverse productieprikkel verdwijnt bij de medisch specialist? En hoeveel onnodige uren verblijf in een niet-gewenste omgeving zou het schelen voor patiënten wier dagen soms geteld zijn?
Agda van Dijk, specialist ouderengeneeskunde, Nijmegen
Th. de Goede
plastisch chirurg gepensioneerd, Sittard
Ik ben altijd al voorstander geweest van de visie alle artsen in loondienst, maar dat idee heeft mij alleen maar vijanden bezorgd.
Hopelijk vergaat het u beter.
M. vr. gr.
Siep de Groot
Huisarts, niet praktiserend, Eelderwolde
Jaarlijks overlijden in Nederland 1000 mensen aan verkeerde behandeling, overbehandeling en bijwerkingen van medicatie. Dat is meer dan het aantal doden in het verkeer. Tijdens de coronacrisis kwamen veel patiënten niet opdagen. Die patienten zijn du...s niet de dupe geworden van het hierboven vermelde. Dokters deden het meest noodzakelijke, vaak via het computerscherm. Laten we niet weer terug gaan naar het shoppen. Eerst fatsoenlijk praten met de patiënten en vraag aan de huisartsen om eens goed na te denken samen met patiënten of verwijzing niet gevaarlijk kan zijn. Het is te gek voor woorden dat de zorg qua kosten exponentieel aan het stijgen is. Meer remmende maatregelen treffen is in de Coronatijd van veel waarde gebleken. De meeste ziekten gaan vanzelf over nog voor dat het tuchtcollege er aan te pas komt.
Siep de Groot, huisarts niet praktiserend, Eelderwolde
BMF van der Leeuw
Anesthesioloog, Rotterdam
@MC; waarom heeft de redactie besloten dit onderwerp zo ongenuanceerd te plaatsen? Het doet geen recht aan de inhoud van het onderwerp en komt enigszins onbezonnen over.
Een degelijk pro con artikel van collega’s die er wél verstand van hebben, lijk...t me veel behulpzamer.
Jan B. Hommel
Neuroloog, Dalfsen
@Bartels: Hallo Anna, long time no seen...
Ik verwijs je naar een eerdere discussie naar aanleiding van een nieuwsitem. Daar vind je het antwoord op het waarom van mijn nieuwe pseudoniem en outfit:
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-...nieuws/nieuwsartikel/artsen-kritisch-in-brandbrief-over-coronamaatregelen.htm
Verder zeg ik niets. Ik zou niet durven. Bzzz. Bzzz. Bzzzzzzzzzzzzzzz...
Thomas Müller
Uroloog, Drachten
Ik ben blij en dankbaar dat de mensen uit toren C met een pak aan met hun waardeonderscheidend propositie van de poli-vragen en Nijenrode praatjes niet mijn baas zijn. Alleen een vrij mens kan een goede arts zijn.
Anna Bartels
Neuroloog, Haren
Ik kan mij ook volledig vinden in de aanvulling van collega B. Hommel.
Is deze bonte hommel overigens een nieuwe soort, of in een nieuw jasje gestoken?
Verhoog
Chirurg niet praktiserend , Enschede
Als men wil leren van geschiedenis dan kan de conclusie worden getrokken dat van dienstverband de patiënt niet beter wordt, het ziekenhuis niet beter wordt en de dokter niet beter wordt, waarom zou je het dan nog nastreven. De honoraria zijn al zo ge...kneveld dat daarop niets te bezuinigen valt. Alle maatregelen die nog genomen zullen worden zullen in het nadeel van de patiënt blijken uit te vallen.
Mocht men het dienstverband toch willen doordrijven dan is het fair dit vroegtijdig aan te kondigen opdat de nieuwe generatie dokters alsnog de keuze kan overdenken.
Verhoog
Chirurg niet praktiserend , Enschede
Als men wil leren van geschiedenis dan kan de conclusie worden getrokken dat van dienstverband de patiënt niet beter wordt, het ziekenhuis niet beter wordt en de dokter niet beter wordt, waarom zou je het dan nog nastreven. De honoraria zijn al zo ge...kneveld dat daarop niets te bezuinigen valt. Alle maatregelen die nog genomen zullen worden zullen in het nadeel van de patiënt blijken uit te vallen.
Mocht men het dienstverband toch willen doordrijven dan is het fair dit vroegtijdig aan te kondigen opdat de nieuwe generatie dokters alsnog de keuze kan overdenken.
Wim Eland
zenuwarts-psychiater, niet praktiserend, Ulvenhout
geheel eens met neuroloog Hommel. ik voeg er aan toe: luisteren, praten, voorlichting en nog eens voorlichting, maar dat kost tijd. Er heerst bij het publiek een gigantische overwaardering van het beeldbepalend diagnostisch instrument. we zijn er ze...lf niet geheel onschuldig aan: van gezeur af, angst. Men zou onder voorwaarden van goede anamnese en voorlichting de patiënt kunnen laten betalen voor niet niet noodzakelijk instrumenteel onderzoek.
OPP
Ic
Lieve help wat een kort door de bocht stukje! Er zijn zéker dingen aan te wijzen voor verbetering in de zorg en voor het terugdringen van toenemende zorgkosten en druk op het zorgbudhet (kinderopvang!). Maar alle specialisten in loondienst... gaat de... oplossing niet brengen.
Juliette Driessen
Kno arts, Haarlem
Ik kon het niet meer oneens zijn met uw, m.i. kortzichtige, analyse.
De huidige structuur van de gezondheidszorg; de stijgende kosten van de gezondheidszorg zijn vnl toe te schrijven aan meer mogelijkheden, dure behandelopties en de “maakbaarheid” ...van de huidige samenleving. Want wie accepteert tegenwoordig nog enige milde gezondheidsklacht? Ook speelt het verdienmodel obv verrichtingen een rol; daar is geen verschil tussen een ziekenhuis met specialisten in loondienst versus een maatschap: precies zoals collega Hommel schetst: ook specialisten in loondienst worden indirect afgerekend op de productie.
Dus uw onvrede kan zich beter op het systeem richten dan op de maatschappen: juist zelfstandige artsen zijn vaak aanjagers van lage tarieven van een zorgproduct dus kunnen ook juist een schakel zijn in het terugdringen van de kosten.
Jan B. Hommel
Neuroloog, Dalfsen
Om nog maar eens een voorbeeld te geven van onze rammelende zorg:
Vorige week kreeg ik een van afkomst Marokkaanse vrouw verwezen met aspecifieke nekpijn. Ze was mishandeld maar er was keurig een X-cervicale wervelkolom gemaakt die geen afwijking...en liet zien. Feitelijk was haar klacht terug te brengen tot het feit dat ze "gek werd van haar krakende nek". En ze eiste een MRI van de nek en als ik die niet liet maken zou ze naar een ander ziekenhuis gaan.
Dat is bij mij niet direct de beste manier om je wensen gerealiseerd te krijgen en dus legde ik haar uit dat de gezondheidszorg niet als een supermarkt functioneert, waar je diagnostiek en behandeling naar believen uit de schappen kunt halen als je deze op je boodschappenlijstje hebt staan. Hiervoor bestaan er diagnostische centra, waar men alle onderdelen op beeld kan laten zetten, voorzover je portemonnee dit toelaat.
En dus vertelde ik haar dat ik me helaas niet leen als "dealer" voor goedkoop diagnostisch onderzoek op kosten van de belastingbetaler. Ik legde haar ook uit dat ik voor aspecifieke nekpijn en een krakende nek geen andere behandelingsopties heb als de huisarts, namelijk warmte, rust, gedoseerd bewegen blijven en pijnstilling.
Dat stond mevrouw natuurlijk niet aan, en u raadt het al, dat werd een klacht. Mevrouw voelde zich niet serieus genomen en, eerlijk is eerlijk, daar zit een kern van waarheid in. Ze was niet "lichamelijk onderzocht", en ook dat was waar, want ik ken geen enkele test die ook maar iets zegt over onderliggende ernstige oorzaken als anamnestisch aanwijzingen voor neurologische uitval of cervicale radiculaire pijn ontbreken.
Elke week krijg ik van de huisarts meerdere patiënt met aspecifieke nek- of rugpijn zonder enige andere neurologisch aandoende klacht.
Beste mevrouw Van Dijk, denkt u dat er heel veel collega's zijn die trek hebben in wekelijks klachten van patiënten, waar men weer op moet reageren, als men dat kan voorkomen met een MRI van nek of rug?
Jan B. Hommel
Neuroloog, Dalfsen
"Het is niet primair de complexe problematiek van de oudere die de kosten opdrijft, het is veeleer de inadequate behandeling die hier op gezet wordt. Overdiagnostiek, overbehandeling, medisch shoppen, het hangt allemaal samen met het ontbreken van ee...n rustig gesprek met de patiënt."
Ab-so-luut!!!
Maar helaas, het heeft niets te maken met of de medisch specialist in een maatschap zit of in loondienst werkt. Ik heb als waarnemer in beide systemen gewerkt. Met het inkomen heeft het weinig tot niets te maken, want aanbod van patiënten is er genoeg.
Het heeft onder andere te maken met een gebrek aan kennis, een gebrek aan interesse, niet verder kijken dan je specialisme lang en je daar in de engste zin toe beperken, en bovenal en het allermeest heeft het te maken met een een chronisch gebrek aan tijd.
Ook heeft het te maken met de angst om iets, al is het totaal irrelevant, te missen en je daarvoor voor het hekje te moeten verantwoorden. En we kunnen hier wekelijks lezen welke ongelofelijk willekeur de medische tuchtcolleges uitoefenen in hun uitspraken.
En denk nu niet dat de specialist in loondienst minder tijdsdruk heeft, ook deze medisch specialisten worden door de ziekenhuizen genadeloos langs de meetlat van de "benchmark" gelegd en krijgen van het management te horen als men te weinig produceert, met de dreiging van korting op het aantal FTE's of een weigering van uitbreiding van het aantal FTE's. De de oplossing van "alle medisch specialisten in loondienst" is dan ook helemaal geen oplossing.
Sterker nog, ik heb de indruk dat de oude rotten die in een maatschap zitten, zoals ook de twee oude rotten waar ik nu mee werk, veel kritischer en zinniger omspringen met diagnostiek en behandeling dan menig specialist in loondienst.