Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
06 januari 2017 1 minuut leestijd
Praktijkperikel

Een paracetamolletje meer of minder...

3 reacties

Een hoogbejaarde dame in het verzorgingshuis in onze stad heeft drie maanden geleden haar heup gebroken en is geopereerd. Ze heeft steeds minder pijnklachten.

De verzorgende belt naar onze praktijk en vraagt of de paracetamol van 12 uur mag worden gestopt. Dat mag natuurlijk en onze assistente belt terug.

Nu heeft mevrouw een baxter (voor wie het niet kent: een medicatiesysteem waarin de medicatie in een rol zakjes wordt aangeleverd), en onlangs heeft de inspectie verordonneerd dat bij tussentijdse medicatieaanpassingen alleen de apotheek gerechtigd is de medicatierol aan te passen (zakjes inknippen, pilletje eruit of erin, plakbandje erop).

De verzorgende belt de apotheek en vraagt of ze dit vandaag of morgen even willen regelen.
De apothekersassistente zegt dat ze daar eerst een schriftelijke medicatieopdracht van de dokter voor nodig heeft en belt mijn assistente. De assistente zet dit in de overleglijst van de dokter.

De doktersassistente belt de apotheek.

De volgende dag gaat de apothekersassistente naar het verzorgingshuis en haalt de paracetamolletjes uit de zakjes.

Deze scène – vijf telefoontjes (met wachttijden en doorverbinden), twee keer overleg met de huisarts via de computer, bezoek van apothekersassistente aan het verzorgingshuis – zal zich herhalen als patiënte ook de ochtend- en avondparacetamol kan stoppen. Een scène met acht keer onnodige ergernis.

Misschien moet ik het eerst (met de inspectie?/ huisarts?/ apotheker?) overleggen, maar vanavond neem ik stiekem een paar paracetamolletjes en ga op tijd naar bed.

print dit artikel
Praktijkperikel
Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

 • David Schaap, Huisarts, Leusden 08-01-2017 18:35

  "@NMB: dat haalt weer het nut van de baxter weg.
  Ik ben al eens, om tijd te besparen, zelf naar een patiënt gereden voor het knipwerk, omdat de thuiszorg aangaf dit niet meer te mogen doen ('kom maar op met die tuchtzaak!'). Zo overwon ook een keer de verbazing het van de irritatie, toen de thuiszorg bij een palliatieve patiënt van me een morfine zetpil niet mocht toedienen (iets met nog geen aantekening voor), en ik het zelf ben komen doen."

 • N Michel-Bensink , revalidatiearts n.p,, Oosterhout n.b. 08-01-2017 14:51

  "Zou het niet eenvoudiger zijn de Baxter verpakking te reserveren voor doseringen van geneesmiddelen die de patient langdurig moet gebruiken en de paracetamol en of andere kortdurende en "zo nodig ""medicatie er apart bij te geven?
  Scheelt een boel tijd en telefoontjes!"

 • Wim van der Pol, ziekenhuisapotheker np, Delft 07-01-2017 12:56

  "Op elk Baxterzakje staat elke pil duidelijk omschreven. Ik ken de beweegredenen van de inspectie niet, maar het lijkt me erg overdreven om het uitnemen aan verpleegkundigen en verzorgenden te verbieden, wanneer de patient zelf het wel zou mogen. Waar is het inhoudelijk overleg tussen de beroepsgroep en de inspectie gebleven waar dit soort misverstanden uit de wereld geholpen werden? De beeldvorming van apothekers onder artsen is al beperkt, maar "het moet niet gekker worden"."

 

Perikel insturen

Heeft u iets meegemaakt wat u deed fronsen, foeteren of lachen? Deel het met uw collega's!

Stuur uw anekdote in