Gestolde kennis
Plaats een reactieHoofdredactioneel: Gestolde kennis
Eeuwenlang hebben de elementen aarde, water, lucht en vuur de wetenschap beziggehouden. In zijn Over de natuur beschreef arts, filosoof en dichter Empedocles (zie blz. 3151) zo’n vierenhalve eeuw voor christus dat alles in onze wereld werd gevormd uit deze elementen onder invloed van de tegengestelde krachten liefde en strijd. Ook in andere culturen waren dergelijke theorieën bepalend voor de kijk op de wereld.
Over Empedocles’ ideeën kun je lacherig doen. Maar hij had tenminste een theorie. Klaarblijkelijk zocht hij naar verklaringen. Dat is te roemen. Theorieën kun je toetsen om ze te verwerpen of aan te passen. Het heeft wel even geduurd, zelfs Boerhaave worstelde in de 18de eeuw nog met de elementen, maar inmiddels is de geneeskunde gestoeld op een natuurwetenschappelijke basis. De patiënt heeft daar ook recht op.
Het is niet altijd nodig te weten hoe de vork aan de steel zit. Al 2000 jaar voor Empedocles gebruikten de Egyptenaren glas om hun balsem in te bewaren. Ze wisten dat ze glas konden maken met zand, vuur, lucht en water, maar het is zeer de vraag of men besefte wat er exact gebeurde. Toch, met meer kennis kun je meer. De glazen omhulsels van de Egyptenaren staan in geen vergelijk met de toepassingen van glas anno nu. Wie dat met eigen ogen wil zien moet ook naar de Glasblazerij en het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. Medisch Contactlezers krijgen korting*. Ook de geneeskunst is meer wetenschap dan wel eens wordt beweerd. Het bevat veel gestolde kennis.
Voor deze glossy heeft de redactie de elementen associatief gebruikt. Dat leidt tot prachtige diepte-interviews, portretten over passies, tweeluiken vol vuur, maar ook een luchtige test over welk element bij u past. Zelf zie ik mij graag als een aards type. Of er meer tussen hemel en aarde is? Er is op die aarde zelf nog genoeg te ontdekken. Laten we daar onze energie in steken.
Tot slot wens ik onze lezers, websitebezoekers, ‘nascholers’, LinkedIn-leden, facebookfans en twittervolgers namens de hele redactie het allerbeste voor 2012. Dat iedereen zo vaak mogelijk in zijn element mag zijn!
Evert Pronk
Naar de inhoud van de eindejaarsglossy over de Elementen »»
* Speciaal voor lezers van Medisch Contact:
Korting op vertoon van een exemplaar van Medisch Contact
Entree Glasblazerij & Nationaal Glasmuseum Leerdam
& koffie met Wiener appeltaart en slagroom
€13,- i.p.v. €16,50
Geldig tot april 2012, max. 6 personen per bon, niet te combineren met andere acties of kortingen.
Let op: de Glasblazerij is gesloten van 28 januari t/m 12 februari 2012 in verband met onderhoud aan de ovens. De actie is dan niet geldig. Het Nationaal Glasmuseum is dan wel geopend.
-
Evert Pronk
Evert Pronk is een van de twee adjunct-hoofdredacteuren bij Medisch Contact. Hij houdt zich bezig met de online ontwikkeling van Medisch Contact, nascholingen, evenementen, boeken en andere uitgeefkansen. Het perspectief van de artsen staat hierbij centraal. Uitgeven vanuit de inhoud, is zijn devies.
- Er zijn nog geen reacties