Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
Laatste nieuws
Nieuws

Kritiek op KNMG-campagne #ditismijnzorg

10 reacties

De KNMG-campagne #ditismijnzorg heeft geleid tot kritiek, onder andere van een aantal artsen. Zij vinden dat de campagne leidt tot polarisatie en dat de KNMG geen oog heeft voor de schadelijke gezondheidsgevolgen van coronamaatregelen.

De KNMG lanceerde vorige week de campagne, waarin onder andere artsen en verpleegkundigen Nederlanders oproepen zich aan de coronamaatregelen te houden en zo zorgpersoneel te steunen. Een bericht hierover op de KNMG-site heeft de nodige kritische reacties losgemaakt.

Er zijn enkele artsen die de coronamaatregelen disproportioneel vinden en van mening zijn dat de campagne daaraan voorbijgaat. ‘Het is druk in ons gezondheidscentrum, druk met de gevolgen van de maatregelen’, merkt huisarts Thomas Garbe op. Psychiater Monique de Veth-Konings en kinderarts niet-praktiserend en voormalig directeur beleid van de KNMG Giliam Kuijpers zeggen ‘erg geschrokken te zijn’.

Ook wordt de KNMG verweten zich als artsenorganisatie via deze campagne in te laten met niet wetenschappelijk onderbouwde maatregelen, bijvoorbeeld door oogarts Jaap Dito en arts Wilma Bos. De laatste verwacht dat de KNMG ‘doordrenkt en doordesemd is in het beleid’ van evidencebased handelen.

Verder klinkt de kritiek dat de campagne inspeelt op schuldgevoel en daardoor leidt tot polarisatie. ‘De posters sluiten aan bij de strijdretoriek van de overheid’, stelt waarnemend huisarts Johanna Priester. Psychiater Renate Tillema-Schoon is het er niet mee eens dat er geld aan is besteed.

De KNMG heeft inmiddels de reactieoptie gesloten en reacties zijn niet meer leesbaar. ‘We hebben de reacties vanochtend gesloten, vanwege de pogingen om de campagne “te kapen’’, aldus een woordvoerder van de artsenorganisatie. ‘Doel van de campagne was steun te vragen voor de professionals in de zorg en te helpen het aantal besmettingen te laten afnemen, en zo te voorkomen dat mensen in de zorg omvallen. Gelukkig gaat het aantal besmettingen nu omlaag, en we hopen dat dat zo blijft. Buiten de KNMG-website om ontvangen we veel positieve reacties op de campagne. Duizenden mensen hebben al een poster gemaakt en gedeeld. We hopen dat nog meer mensen dat zullen doen’.

lees ook

Nieuws KNMG covid-19
 • Ilse Kleijne

  Ilse Kleijne-Thoonsen is journalist bij Medisch Contact, met een focus op politiek en financiën.  

Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Berber Pieksma, Huisarts, Steenbergen 19-11-2020 19:45

  "Hierbij gebruik ik dit artikel om te reageren op de huidige situatie nu de website problemen heeft.....

  Ik heb veel moeite met de inhoud van de nieuwe MC waar steeds weer terugkomt dat het oh zo goed is voor het milieu deze “ fake pandemie”.

  Ik erger mij .. waarom?:

  Voorliggend probleem nu voor ons is niet het milieu maar wel schending mensenrechten met onnozele mondkapjesverplichting en natte-vinger-anderhalve meter. Inrichting Covid-zorg in eerste lijn verdient uiterste spoed.
  Ik zie slechts braafste jongetjes en meisjes van de klas balanceren op on-line experimenten binnen opgelegde onwetenschappelijke regels.

  Die mondkapjes en alle zogenaamde hygienisch verpakte koopwaar levert juist heel veel belasting van het milieu op.

  Waar is het simpele huishoudboekje voor de financiële en de psychosociale balans. Collega-artsen, wordt alsjeblieft wakker!!! Word Compleet-denker!!!

  Het milieu kan eerlijk aangepakt worden door vluchten duurder te maken , noem het luchtvaarttax, kilometertax , socialere geldstromen, terug naar NUTS-bedrijven ipv veel te ver doorgeslagen privatisering...
  Maar dat is onze zorg niet!! En hoe rechtvaardig is het dat eventuele schade door vaccinatie niet vergoed wordt? Of neemt de staat die schuldlast over?? Waar kunnen we hierover discussiëren??
  Laten we de Nederlanders niet bedriegen met deze zogenaamde gezondheidscrisis waar er eigenlijk sprake is van een positieve-testen-hausse.
  Ik wil graag meepraten bij de Dappere Dokters en hoop op een uitnodiging!
  Durven zij die uitdaging aan?"

 • Isis Elzakkers, psychiater, Utrecht 13-11-2020 09:32

  "Geachte redactie, ik kan mij niet anders dan aansluiten bij de collega's dat ik ook zeer gefronste wenkbrauwen heb bij de manier waarop de KNMG meent te moeten inhakken op allen die vraagtekens zetten bij het beleid tegen corona. Dat mag niet, want dan ben je verantwoordelijk voor meer besmettingen. Hou toch op zeg. En maar censureren. De zinsfrase 'enkele artsen' gaf bij mij helemaal een prikkel tot gegniffel. Zijn duizenden artsen enkele artsen? Brandbrief gelezen? Nee natuurlijk niet, want niet alleen de KNMG is druk bezig alles wat niet past in de belangrijkste boodschap weg te houden. De geprefereerde boodschap is: corona is erg erg gevaarlijk, we moeten allemaal meehelpen, elke corona dode is er een teveel en de zorg is de frontlinie en onze enige hoop in bange dagen. Alsjeblieft zeg. Primum non nocere. In dubio abstine. Weleens van gehoord? Kiezen na afweging voor en nadelen, ook nog zo een. Afscheidsrede professor Mackenbach gelezen? Kosten voor dit beleid komen op de schouders van jongeren terecht. Hun leven staat in de pauzestand met alle negatieve gevolgen voor ontwikkeling en welzijn van dien, en de enorme schulden die nu worden aan gegaan voor dit beleid worden ook naar de toekomst door geschoven. Hugo de Jonge op het kansel gezien? Wie niet vaccineert mag nog even in de pauzestand blijven staan? BMR vaccinatie is een keuze, maar corona niet...En we kunnen in 1 jaar niet eens iedereen vaccineren...Proportionaliteit is op alle velden ver te zoeken. Beste KNMG, niet in mijn naam hoor. En daar mag ik, nee daar moet ik, wat van zeggen. "

 • Els van Veen, huisarts van artikel 'kritische huisartsen in coronatijd' 12-11-2020 11:46

  "Geachte KNMG,

  Hierbij onderschrijf ik wat collega Pieksma, huisarts, schrijft.

  Het is de hoogste tijd dat de KNMG zich sterk maakt voor het hele Nederlandse volk, en niet alleen voor IC bezetting of testcapaciteit. Het is de hoogste tijd dat de KNMG zich uitspreekt
  1. tegen de mondkapjesverplichting. Het werkt zeer averechts dat deze zelfs op school verplicht is
  2. voor groepsimmuniteit, laat de jonge generatie vrij! Zo kunnen zij de ouderen echt beschermen.
  3. voor hervatting van “normale” zorg
  4. voor: dat de kwetsbare mensen zelf mogen kiezen of en hoe zij beschermd willen worden
  5. dat er massaal gewerkt moet worden aan goede luchtfiltering
  6. dat de aandacht voor testen verplaatst wordt naar zorg
  7. spreek duidelijk uit dat een positieve test iets anders is dan een (ernstig zieke) patiënt. Dat is namelijk een leugen.

  Het lijkt nu alsof artsen met een kokervisie het (regerings)beleid bepalen.

  Kijkt u ook deze youtube-aflevering van 15 minuten, waarin enkele kritische huisartsen van zich laten horen.

  Ik ken hen niet, maar ik ben er klaar mee dat de KNMG doet voorkomen alsof er slechts 'enkele' artsen kritisch zijn.

  https://www.youtube.com/watch?v=-Jxr0J-A1SQ

  Het huidige coronabeleid is een drama voor de volksgezondheid.

  Ik protesteer er tegen. Het gaat tegen mijn geweten in als ik NIET protesteer!!!
  De KNMG dient pal te staan voor de artseneed.

  Primum non nocere!"

 • Berber Pieksma, Huisarts, Steenbergen 12-11-2020 07:47

  "Geacht KNMG-bestuur en redactieleden Medisch Contact,

  Redelijk ongelooflijk vind ik het dat ook u werkt volgens de regels der mainstream-media: Onwelgevallig commentaar wordt afgesloten... om reden dat de actie gekaapt zou zijn??
  Met de druppel van de door de KNMG ? ingezette actie heeft u bij de kritische collega’s die tot nog toe hun mond hielden de emmer van ergernis over politiek gedragsbeïnvloedende experimenten onder mom van gezondheidsbescherming doen overlopen.
  Hierbij maak ik dan gebruik van dit reactieve artikel om mijn ergernis te uiten!
  Het is de hoogste tijd
  1/dat onze artsenorganisatie zich uitspreekt tegen de mondkapjesverplichting
  2/dat het ontwikkelen van groepsimmuniteit boven aan onze agenda wordt gezet!
  3/ dat de “normale” zorg hervat wordt
  4/ dat de kwetsbare mensen zelf mogen kiezen of en hoe zij beschermd willen worden
  5/ dat er massaal gewerkt moet worden aan goede luchtfiltering : Dáár moet de KNMG een actie over starten!! ( waar Maurice de Hond al aandacht voor vroeg begin april! )
  6/ dat de aandacht voor testen verplaatst wordt naar zorg.: Recent had ik een gesprek met een bestuurslid waarin ik aangaf niet te begrijpen waarom er niet een Covid19 ziekenhuis is ingericht.
  Personeel bleek het probleem. Er werden duizend militairen omgeschoold. Redelijk tevreden beëindigde ik in ieder geval het gesprek. Tot mijn stomme verbazing bleek twee dagen later dat militairen ingezet werden in reusachtige teststraten....
  Tja, dan zie je bevestigd dat er weer een golf ( van positieve testen) geproduceerd moet worden om het huidige controlebeleid in stand te houden....."

 • Berber Pieksma, Huisarts, Steenbergen 12-11-2020 07:47

  "Geacht KNMG-bestuur en redactieleden Medisch Contact,

  Redelijk ongelooflijk vind ik het dat ook u werkt volgens de regels der mainstream-media: Onwelgevallig commentaar wordt afgesloten... om reden dat de actie gekaapt zou zijn??
  Met de druppel van de door de KNMG ? ingezette actie heeft u bij de kritische collega’s die tot nog toe hun mond hielden de emmer van ergernis over politiek gedragsbeïnvloedende experimenten onder mom van gezondheidsbescherming doen overlopen.
  Hierbij maak ik dan gebruik van dit reactieve artikel om mijn ergernis te uiten!
  Het is de hoogste tijd
  1/dat onze artsenorganisatie zich uitspreekt tegen de mondkapjesverplichting
  2/dat het ontwikkelen van groepsimmuniteit boven aan onze agenda wordt gezet!
  3/ dat de “normale” zorg hervat wordt
  4/ dat de kwetsbare mensen zelf mogen kiezen of en hoe zij beschermd willen worden
  5/ dat er massaal gewerkt moet worden aan goede luchtfiltering : Dáár moet de KNMG een actie over starten!! ( waar Maurice de Hond al aandacht voor vroeg begin april! )
  6/ dat de aandacht voor testen verplaatst wordt naar zorg.: Recent had ik een gesprek met een bestuurslid waarin ik aangaf niet te begrijpen waarom er niet een Covid19 ziekenhuis is ingericht.
  Personeel bleek het probleem. Er werden duizend militairen omgeschoold. Redelijk tevreden beëindigde ik in ieder geval het gesprek. Tot mijn stomme verbazing bleek twee dagen later dat militairen ingezet werden in reusachtige teststraten....
  Tja, dan zie je bevestigd dat er weer een golf ( van positieve testen) geproduceerd moet worden om het huidige controlebeleid in stand te houden....."

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.