Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
Sjaak Nouwt Joost Bruggeman
20 maart 2017 7 minuten leestijd
recht

Veilig appen doe je zo

Eind-tot-eindversleuteling alléén is niet genoeg

3 reacties
getty images
getty images

Appen is een snelle en makkelijke manier om informatie over patiënten te delen. Maar hoe zorg je ervoor dat dat correct gebeurt? Joost Bruggeman en Sjaak Nouwt zetten de regels op een rij.

Het gebruik van een mobiele messenger-app is voor vier op de tien artsen niet meer weg te denken uit hun zorgpraktijk. Via een messenger-app, zoals WhatsApp, kan informatie over patiënten sneller en makkelijker worden gedeeld dan voorheen. Sinds WhatsApp eind-tot-eindversleuteling toepast op het berichtenverkeer (april 2016), zou je kunnen denken dat deze app nu geschikt is voor gebruik in de zorg. Maar dat is niet het geval.

Het is zaak om verder te kijken dan het beveiligen van alleen het berichtenverkeer. Want hoe verzorgt WhatsApp nu de opslag van foto’s en berichten op de mobiele telefoon als ze eenmaal zijn afgeleverd? Waar en in welke vorm worden deze opgeslagen, en hoe is de opslag en de verdere verspreiding van de uitgewisselde gegevens beveiligd? Hoewel ú natuurlijk de automatische back-up van uw gesprekken én de synchronisatie met uw fotoalbum én clouddiensten heeft uitgezet (zie figuur 1), kunt u er wel zeker van zijn dat de ontvangers van uw berichten dit óók hebben gedaan?

VERDER LEZEN?

U heeft gratis en volledig toegang als

  • Lid van een wetenschappelijke vereniging
  • Lid van De Geneeskundestudent
  • Abonnee
inloggen

Lid of abonnee maar nog geen inloggegevens?

registreren

Geen lid? Bekijk de abonnementen!

abonneren

    print dit artikel
    Dit artikel delen