Integrale bekostiging geboortezorg mag vrijwillig
2 reactiesDe 79 regio’s waarin de verloskundige zorg in Nederland is ingedeeld, mogen vrijwillig kiezen voor de zogeheten integrale geboortezorg. Deze nieuwe vorm van bekostiging wordt mogelijk als ‘vrijwillige volwaardige optie’ naast de huidige bekostiging. Dat heeft minister Schippers (VWS) gisteren laten weten bij het beantwoorden van Kamervragen. Volgens haar leeft er een ‘onjuist beeld’ over de plannen voor de geboortezorg.
‘Op veel plaatsen in de samenleving bestaat de indruk dat de nieuwe bekostiging per 1 januari 2017 overal verplicht ingevoerd wordt’, stelt de minister. ‘Dat is echter niet het geval.’ Volgens de minister zijn alle regio’s vrij om zelf te kiezen of ze gebruik willen maken van de nieuwe vorm van bekostiging. Zij kunnen zelf afspraken maken over de samenwerkingsvorm.
Schippers benadrukt het belang van de ‘sterke positie’ van de verloskundige. ‘De integrale bekostiging stimuleert juist dat de zorg zoveel mogelijk door de verloskundige en de kraamverzorgende wordt verleend’, tenzij een gynaecoloog noodzakelijk is. ‘Taakherschikking, waardoor taken van de medisch specialist (gynaecoloog) naar de eerste lijn (verloskundige) verschuiven zien we breed in de zorg. Dat is in de geboortezorg niet anders.’
Donderdag vindt algemeen overleg plaats over de geboortezorg.
Marieke van Twillert

W.J. Duits
Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland
Het zou overigens fijn zijn als de regering en ook m.n. de Tweede Kamer zich eens zouden gaan beperken tot het geven van kaders en hoofdlijnen, i.p.v. op de detail te gaan zitten.
W.J. Duits
Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland
Integrale geboortezorg, klinkt indrukwekkend. Maar hebben we die niet al? Nederland behoort tot een van de veiligste bevallingslanden ter wereld. Het is van belang goede afspraken te maken, maar die waren er in het verleden al. Wat is er dan verander...d? Is de zorg misschien te bureaucratisch geworden? Zijn we te veel verstrikt in DBC's en andere administratieve tijgers? Is dit een uiting van de zegeningen van de "vrije markt"? Zullen we eerst eens kijken wat er gewoon goed gaat, voordat we iets "stuk" regelen?