Duivesteijn: eigen ziekte reden tegenstem
6 reactiesAdri Duivesteijn heeft tegen de nieuwe zorgwet gestemd vanwege zijn eigen ervaringen met het zorgstelsel. De PvdA-senator zegt dat vandaag in een interview met de Volkskrant.
In 2006 werd bij Duivesteijn prostaatkanker vastgesteld. Toen de ziekte vijf jaar geleden na vier operaties toch weer terugkwam, kreeg hij van zijn behandelend arts te horen dat hij was uitbehandeld. In een ander ziekenhuis bleken er echter nog wel behandelmogelijkheden te zijn; Duivesteijn krijgt al vijf jaar medicatie toegediend die naar zijn zeggen de dood op afstand houdt. ‘Ik heb ervaren hoe geweldig het is dat je dan elders een specialist vindt die zegt: we gaan ervoor knokken, we leggen ons hier niet bij neer. Dat is voorbij als er een eind wordt gemaakt aan de vrije artsenkeuze.’
Daarnaast stemde Duivesteijn tegen omdat de PvdA zich in haar verkiezingsprogramma uit 2012 krachtig heeft uitgesproken tegen marktwerking in de zorg. ‘Het voorstel van het kabinet zit helemaal aan de andere kant van het programma.’
Novum/Lieke de Kwant
Lees ook:
- Kabinet past voorstel voor ‘artikel 13’ aan
- Dossier Artikel 13

A.L. Cense
psychiater, STOUTENBURG Nederland
Men kan het eens of oneens zijn met de politieke overtuiging van Duivesteijn, maar hij is consistent in zijn principes. De psychologisering van zijn stellingname had dan ook erg veel van een poging tot karaktermoord. En ook wanneer men vindt dat de e...erste kamer slechts op kwaliteit van wetgeving moet toetsen, blijft het juridische principe van proportionaliteit een valide reden voor een tegenstem. Bovendien mag ook de inschatting meegeteld worden over het praktisch effect van een wet. Mijn persoonlijke inschatting is dat dat effect nogal desastreus zal zijn voor de potentiële patiënt doordat de zorg door de manier waarop de macht de inhoud dicteert over-geprotocolleerd, getrivialiseerd, en gefragmenteerd zal raken. En dat maakt Duivesteijn's eigen ervaring als patiënt relevant.
Dat alles nog afgezien van het feit dat het hoog tijd werd het democratisch gehalte en de inhoudelijke kwaliteit van uitruil-politiek aan de kaak te stellen.
J. Schaafstra
Uroloog, HEELSUM Nederland
Als een volksvertegenwoordiger nooit patient mag zijn geweest, is het snel voorbij met de democratie wegens totaal ontbreken van kamerleden!
C.J.C. Geelen
Bedrijfsarts en Adviseur, HEERENVEEN Nederland
Collega Peters haalt de begrippen ziek en arbeidsongeschikt door elkaar. Misschien is het wel een zegen dat er ook een kamerlid is met deze levenservaring.
W. van der Pol
Ziekenhuisapotheker en counselor, Delft
Afgezien van het uitbehandeld zijn, geloof ik Adri niet. Jammer dat ik hem niet geïnterviewd heb. Het is weer een kans om zijn ideologie uit te dragen, of liever gezegd het stranden er van.
W. van der Pol
Ziekenhuisapotheker en counselor, Delft
Afgezien van het uitbehandeld zijn, geloof ik Adri niet. Jammer dat ik hem niet geïnterviewd heb. Het is weer een kans om zijn ideologie uit te dragen, of liever gezegd het stranden er van.
Th.L. Peters
huisarts in ruste, HOOFDDORP Nederland
Over belangen verstrengeling gesproken! Als zelfs een senator dat niet inziet ,hoort hij in de ziektewet, dat lijkt me toch duidelijk. Hoe naar het voor hem zelf ook is dat hij ziek is.Ik vind het verwijtbaar dat hij mag mee beslissen ,hoe beargumen...teerd dan ook.