Schouwing
Om 6.00 eruit, voor een schouwing. Een mevrouw van ruim in de negentig. De vorige dag was sedatie gestart. Maar de familie had aangegeven niet te willen waken en pas in actie te komen als de dokter geschouwd had.
Om 6.00 eruit, voor een schouwing. Een mevrouw van ruim in de negentig. De vorige dag was sedatie gestart. Maar de familie had aangegeven niet te willen waken en pas in actie te komen als de dokter geschouwd had.
Ik loop langzaam naar het altaar van de Buiksloterkerk. Alleen licht door kaarsen. Ik krijg een kop bruinrode thee uit de Braziliaanse jungle. Voor het kruisbeeld drinkt iedereen het op. In één teug. Dat kan ik ook, maar je moet wel even slikken. Enorm bitter. Maar daarom dus zo goed voor hart en ziel! Vijf minuten later val ik met een knal van mijn stoel af.
Vandaag (donderdag 30 maart) sprak Niels Mulder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) een spijtbetuiging uit over het leed dat mensen met een LHBTIQ+-identiteit in het verleden is aangedaan, omdat hun geaardheid zeer lange tijd is gezien als een ziekte die psychiatrische behandeling noodzakelijk maakte.
Epd-aanbieder SAP-Cerner trekt zich terug uit Nederland. Daarom moeten het Zuyderland Medisch Centrum en Maastricht UMC+ op zoek naar een nieuw elektronisch patiëntensysteem en wordt de keuze nóg kleiner.
De schimmel Candida auris lijkt in de Verenigde Staten bezig aan een opmars. Nederlandse onderzoekers van het Radboudumc-CWZ Expertisecentrum Schimmelinfecties en het RIVM leggen uit wat we weten.
In 2015 gebruikte het actiecomité ‘Het roer moet om’ een manifest van bezorgde huisartsen als startpunt voor een discussie over onzinnige en overtrokken regelgeving in de (huisartsen)zorg. Ook de averechtse uitwerking van de marktwerking op de samenwerking binnen de zorg werd ter discussie gesteld. Enige tijd leek het momentum aanwezig om daadwerkelijk de zorg te ‘ontregelen’. Helaas, lijkt dit fraaie initiatief al weer uitgeblust en neemt de regeldruk weer toe.
Met twee collega-eindredacteuren redigeer je verhalen op structuur, stijl en spelling. Dit betreft zowel ingezonden bijdragen van externe auteurs als bijdragen van de eigen journalisten.
In Nederland ondergaan meer dan 30 duizend vrouwen per jaar een keizersnede. Bij bijna 18 duizend van hen ontstaat daarna een niche, een uitpuilend litteken in de baarmoeder. Ongeveer 10 duizend vrouwen houden daar klachten aan over zoals buikpijn, bloedverlies of vruchtbaarheidsproblemen. Saskia Klein Meuleman c.s. (onder andere Amsterdam UMC) hebben deze klachten nu na raadpleging van deskundigen een naam gegeven: Cesarean Scar Disorder (CSDi). In Jama Network Open zetten ze uiteen hoe ze daartoe gekomen zijn.
Geneeskunde studeren met een beperking, kan dat? Ja dat kan. Soete Meertens bewijst het, maar makkelijk is het niet. Ze vertelt erover in onze studio. In de Mening van Maassen een serie over een New Yorkse arts wiens leven op zijn kop staat. Eva komt terug op de tuchtzaak die drie coassistenten aanspanden tegen een internist. En huisarts David Reijmerink legt uit hoe je korte metten kunt maken met de fax. Als afsluiter een praktijkperikel over wandelen op recept.
Een geneeskundestudent van de Vrije Universiteit is naar de bestuursrechter gestapt vanwege een onvoldoende voor een hertentamen.
Kno-arts en coach Froukje Verdam is zo langzamerhand de hoop voor dokters die zich staande willen houden in woelige en vooral hectische tijden. Eerder schreef ze Zelfzorg voor de jonge dokter, nu is er Zelfzorg voor de huisarts, dat ze schreef met medewerking van huisarts en MC-columnist Danka Stuijver.
Doordeweeks snijdt handchirurg Zulfi Rahimtoola in handen en polsen. In weekenden zet hij het mes graag in groenten, kip en vis, als vrijwillig kok die Indiase maaltijden maakt én serveert.
Faexit? Diehards blijven verknocht aan de fax | Longarts Sander de Hosson: ‘Palliatieve zorg gaat ook over zingeving’ | Wie heeft er oog voor de epidemie van valincidenten? | Leg bijtgrage honden aan de ketting
Onlangs overleed de grote Japanse schrijver en Nobelprijswinnaar Kenzaburo Oë (1935-2023). Minstens één van zijn romans, het beklemmende Het eigen lot, zou eigenlijk iedere zorgverlener moeten lezen.
Het is crisis in de ggz, en niet alleen daar: het gaat op meer plaatsen in de zorg volgens veel betrokkenen niet goed. Boosdoeners zijn onder meer de marktwerking en de bureaucratie.
De nieuwste editie van De Dokter valt donderdag 30 maart bij LHV-leden op de mat. Met in dit nummer: armoede op het spreekuur, samenwerken op maat en de Wtza: het kanon dat op een mug schiet.
De beklaagde arts is ingeschakeld als medisch adviseur door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) om te beoordelen of bij klager sprake was van ‘structurele medische omstandigheden’, waardoor klager niet binnen de geldende diplomatermijn kon afstuderen en zijn prestatiebeurs omgezet zou kunnen worden in een gift.
Op 16 maart draaiden naar schatting meer dan 100 duizend ziekenhuismedewerkers een zondagsdienst. Artsen en andere zorgprofessionals stonden zij aan zij om duidelijk te maken dat het eindbod van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) voor een nieuwe Cao Ziekenhuizen van tafel moet.
Een 72-jarige vrouw met in de voorgeschiedenis diabetes mellitus en nierfunctiestoornissen heeft sinds vier weken een lichtrode, matig pijnlijke plek op haar linkerbovenbeen. De plek is ontstaan na een episode van keelpijn en griepverschijnselen.
Het levensverhaal van de Deense kunstenaar Ovartaci (1894–1985) is moeilijk alledaags te noemen. ‘Een autodidactisch kunstenaar en dichter, een wereldreiziger, een intellectueel, een dromer, een psychiatrisch patiënt, een ingenieur, een yogi, een natuurliefhebber’, lezen bezoekers bij binnenkomst van de tentoonstelling Becoming Ovartaci.
Stel dat we in de westerse wereld een ramp van dinoachtige proporties krijgen en we allemaal bedolven worden onder een dikke laag magma of meters woestijnzand. Over een aantal eeuwen kunnen de overlevenden van de andere kant van de aarde dan onderzoek gaan doen naar deze tijd.
Een 14-jarig meisje bezoekt de plastisch chirurg omdat haar beide pinken geleidelijk wat krom zijn gaan staan
‘De huisartsketen is in opkomst’, kopte de Volkskrant onlangs. In een uitgebreid stuk werd beschreven hoe zorginvesteerders huisartsenpraktijken opkopen. Het artikel ging vooral over de problemen die daardoor ontstaan. Want waar sommigen dit soort ontwikkelingen toejuichen onder het mom van zorgvernieuwing, worden ook de schaduwkanten steeds zichtbaarder.
In het Integraal Zorgakkoord (IZA) wordt de zorg verbonden aan welzijn. In plaats van ziekte staat gezondheid centraal. Het gaat niet meer om systemen. Maar om de leefwereld van mensen. Klinkt uitdagend.