Maag-darm-leverziekten (MDL)
Het beroep
Als maag-darm-leverarts (MDL-arts of gastro-enteroloog) houd je je bezig met ziektes en aandoeningen van het maag-darmkanaal, galwegen, lever en de alvleesklier. De meeste MDL-artsen verrichten ook endoscopiën, zowel diagnostisch als therapeutisch. Zo kunnen bijvoorbeeld poliepen uit het colon worden verwijderd. Het vak is een mooie combinatie van denken en doen, of interne en chirurgie, zeker gezien de huidige ontwikkelingen op het gebied van endoscopische interventies in combinatie met microchirurgie. Een MDL-arts ziet veel patiënten en heeft veel contact met andere specialisten en daardoor zijn naast goede technische vaardigheden ook de communicatieve vaardigheden van groot belang.
De opleiding
De aios kan zich tijdens de opleiding bekwamen in een van de volgende aandachtsgebieden: Hepatologie, oncologie, neuro-gastroenterologie, motoriek of geavanceerde gastrointestinale endoscopie.
De opleiding duurt zes jaar, waarvan twee jaar interne geneeskunde en vier jaar MDL. Er zijn 32 plekken per jaar.
Informatieadressen
- Meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina maag-darm-leverziekten op KNMG Opleiding en Registratie.
- De website van de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen.
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
‘De discussies zijn scherp aan de alcoholtafel’
Bart Takkenberg is mdl-arts en zet zich in voor het terugdringen van complicaties door drankgebruik. Hij zit aan de alcoholtafel. De alcoholtafel van het Nationaal Preventieakkoord wel te verstaan.
-
Minder interventies bij necrotiserende pancreatitis na uitgestelde drainage
Uitgestelde katheterdrainage bij geïnfecteerde necrotiserende pancreatitis leidt minder vaak tot interventies dan directe drainage. Dat blijkt uit onderzoek van Lotte Boxhoorn en collega’s dat onlangs in The NEJM verscheen.
-
Een man met levercirrose en anemie
Een 50-jarige man die onlangs is gediagnosticeerd met alcoholische levercirrose (Child Pugh klasse C) komt op de Spoedeisende Hulp met sinds enkele dagen klachten van algehele malaise en zwakte.
-
Een man met een plots boller wordende buik
Een man van 74 jaar komt naar de SEH omdat sinds een dag zijn buik steeds boller wordt. Hij is toenemend misselijk en heeft buikpijn. Patiënt heeft al langer klachten van obstipatie en gebruikt laxantia. Twintig jaar geleden heeft hij een CVA doorgemaakt, met nog een spastische parese van zijn linkerarm.
-
Microbioom mogelijk schakel tussen lage SES en ziekten
Het is een overbekend verband: verschillen in sociaaleconomische status (SES) en het leefmilieu kunnen leiden tot ongelijke kansen op een goede gezondheid en een hogere prevalentie van ziekten. Een tweede bekend gegeven is dat het darmmicrobioom cruciale metabole, immuun- en neuro-endocriene functies beïnvloedt, en dat SES de samenstelling daarvan in (on)gunstige zin bepaalt. De aanname dat het microbioom een belangrijke schakel is in het biologische verklaringsmechanisme van die verschillen, is dus niet zo gek. Toch hebben maar weinig studies het microbioom direct geïntegreerd in onderzoek naar gezondheidsongelijkheid.