Kindergeneeskunde
Het beroep
Als kinderarts houdt je je, logischerwijs, bezig met ziekten en aandoeningen zoals die voorkomen bij kinderen en adolescenten. Dit begint bij de opvang van de prematuur geborene en eindigt bij 18 jarige leeftijd. Een kinderarts onderscheidt zich van andere medisch specialisten door kennis van de groei en ontwikkeling van kinderen in verschillende levensfasen. Een belangrijk aspect daarvan is de integratie van lichamelijke, psychische en sociale ontwikkeling van kinderen. De kinderarts werkt daarbij niet alleen curatief, maar zeker ook preventief. Bij dit alles is een goede relatie met ouders of verzorgers van groot belang. Zij zullen namelijk altijd betrokken zijn bij de opvang, onderzoek, behandeling en nazorg.
De opleiding
Naast de algemene kindergeneeskunde kan een kinderarts zich specialiseren in orgaan- of ziektebeeldgerichte subspecialismen, zoals kinderpulmonologie, kindernefrologie, kinderneurologie, kinderoncologie en dergelijke. De neonatologie is een heel specifiek subspecialisme in de kindergeneeskunde.
De opleiding duurt 5 jaar. Er zijn 39 plekken per jaar.
Informatieadressen
- Wil je meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina kindergeneeskunde op KNMG Opleiding en Registratie.
- De website van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
Ook kind kan orgaandonor zijn
De meeste kinderen op de wachtlijst voor orgaantransplantatie kunnen alleen een orgaan van een kind krijgen. Die mogelijkheid is er, maar wordt vaak nog onbenut gelaten. Het nieuwe protocol Kind als donor biedt houvast in deze gevoelige situatie.
-
Kinderartsen uiten zorgen over asielopvang: ‘De nood is hoog’
Kinderartsen en hulporganisaties maken zich zorgen over kinderen in de asielopvang, schrijven ze in een brandbrief aan Rutte. ‘Het continu overplaatsen van kinderen is schadelijk voor hun mentale gezondheid en zit het leveren van zorg in de weg’, aldus kinderarts Albertine Baauw.
-
‘Het laveren tussen culturen heeft mij veel gebracht’
Bijna dertig jaar geleden verhuisde kinderarts Charlie Obihara voor de liefde naar Nederland. De medische en wetenschappelijke wereld is nog steeds een grote witte bubbel van oudere mannen, zegt hij. Maar hij ziet ook langzaam verbetering.
-
Berisping voor huisarts die baby met koorts niet goed behandelde
Huisarts heeft volgens het college onzorgvuldig en verwijtbaar gehandeld bij het onderzoek naar en het stellen van een diagnose bij een zeer jonge patiënte van nog geen twee maanden oud. Hij heeft gehandeld in strijd met de richtlijn Kinderen met koorts.
-
Besluiten kindergeneeskunde en klinische geriatrie voor instemming naar minister
Het College Geneeskundige Specialismen (CGS) heeft op 8 juni de gewijzigde Besluiten kindergeneeskunde en klinische geriatrie na verloop van de adviesronde, definitief vastgesteld.