Chirurgie
Het beroep
Heelkunde behoort tot de snijdende specialismen, en algemene chirurgie vormt de kern van de snijdende specialismen. Heelkunde houdt zich bezig met gelokaliseerde ziektes, verwondingen, gezwellen, misvormingen of andere afwijkingen die voor een lokale therapie toegankelijk zijn. De enorme ontwikkelingen op het gebied van de heelkunde maken het onmogelijk dat iedere chirurg het hele scala van de heelkunde volledig beheerst. Er worden daarom verschillende aandachtsgebieden onderscheiden, zoals kinderchirurgie, gastro-intestinale chirurgie, cardiopulmonale chirurgie, traumatologie, oncologische chirurgie, plastische chirurgie en vaatchirurgie. De meeste chirurgen beheersen, naast de basischirurgie, één of twee van deze aandachtsgebieden. Essentiële eigenschappen voor een goede chirurg zijn handvaardigheid en stressbestendigheid. Ook moet hij/zij snel beslissingen kunnen nemen, overzicht houden, samenwerken en bereid zijn rekening te houden met de grenzen van zijn/haar kunnen. Hét grote misverstand is dat chirurgen alleen maar opereren; diagnostiek, preoperatieve evaluatie, postoperatieve zorg en follow-up maken een belangrijk deel uit van de werkzaamheden van een chirurg.
De opleiding
Tijdens de opleiding moet de aios kennis en praktische ervaring verkrijgen in de basis van het heelkundig handelen, diagnostiek, niet-operatieve en operatieve behandeling, post-operatieve zorg (inclusief de complicaties), leer van de apparaten, fysiotherapie, revalidatiegeneeskunde en de problemen rond werkhervatting.
De opleiding tot chirurg duurt 6 jaar, waarvan 5 jaar algemene chirurgie. Het laatste jaar is gericht op één van de deelgebieden van de heelkunde: gastro-intestinale chirurgie, traumatologie, vaatchirurgie of chirurgische oncologie. Er zijn 56 plekken per jaar.
Meer informatie
- Meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina heelkunde op KNMG Opleiding en Registratie.
- De website van de Nederlandse vereniging voor heelkunde.
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
Leestips
-
Besmet op Ibiza
Op het consultatiebureau komt een gezonde zuigeling van 11 maanden voor zijn standaardonderzoek bij de jeugdverpleegkundige. Zijn moeder geeft aan dat haar zoontje sinds een aantal maanden een plekje op zijn rechterwang heeft. Eerder werd gedacht aan impetigo. De jeugdarts kijkt mee naar het plekje en verwijst de baby naar de huisarts, die voorstelt om het nog even aan te kijken.
-
Pukkels door bubbels?
Op mijn spreekuur kwam een jongetje van 16 maanden oud omdat hij sinds enkele maanden rode, iets schilferige plekken op vooral de rug en iets op de buik had. Zijn ouders dachten aan eczeem. Ze hadden neutrale wasmiddelen en Lanettezalf geprobeerd, maar zonder goed effect.
-
Dermatoloog schrijft recept voor aan neefje zonder toestemming ex-schoonzus
De zus van de vader van patiënt is dermatoloog en schrijft een aantal keer valaciclovir voor aan haar neefje. De jongen is in 2010 geboren en een jaar later zijn de ouders gescheiden. De scheiding verliep ‘moeizaam’, aldus het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam.
-
Veroudering van lichaam en geest zichtbaar in het gezicht
Mensen die er oud uitzien voor hun leeftijd hebben vaker ouderdomsgerelateerde gezondheidsklachten. Ook wanneer onderzoekers de resultaten corrigeerden voor BMI, blootstelling aan ultraviolet licht (uv) en rookgedrag. Zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in British Journal of Dermatology.
-
Extra schurftspreekuur voor studenten
De toename van scabiës in studentenstad Amsterdam zet door. GGD Amsterdam is vorige maand een campagne met onder meer een wekelijks spreekuur begonnen voor studenten om verdere verspreiding tegen te gaan. Vanaf januari wordt de frequentie van de schurftspreekuren verhoogd.