‘Ziekenhuis wil patiënt niet kwijt, dat remt inhaalzorg’
3 reactiesParticuliere klinieken hebben ruimte om meer patiënten te behandelen. Patiënten moeten vaak lang wachten op een behandeling omdat ze op de wachtlijst staan van een regulier ziekenhuis. Dat geldt met name voor de behandelingen die vanwege corona het vaakst zijn uitgesteld, zoals staaroperaties, knie- en heupvervangingen en het verwijderen van spataderen.
Voor een simpele MRI-scan wachten patiënten in een kliniek gemiddeld zes dagen en in een ziekenhuis ruim drie weken; bijna vier zo keer lang. Dit blijkt uit een analyse van de wachttijden die de Nederlandse Zorgautoriteit publiceert, door Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, voor Trouw en De Groene Amsterdammer.
Patiënten die langer moeten wachten op bijvoorbeeld een heupvervanging zijn vaak niet in levensgevaar, maar hebben door het uitstel wel extra pijn en ongemak. Juist die planbare zorg – behandelingen die niet binnen zes weken hoeven plaats te vinden – is de afgelopen twee jaar vaak afgeschaald. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit zijn er 130 duizend operaties uitgesteld, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zegt nog tot 2023 bezig te zijn met het inhalen ervan.
Lees ook
W.J. Duits
bedrijfsarts, Houten
Het is een perverse prikkel die door de zorgverzekeraars in stand wordt gehouden. Als de zorg anders wordt georganiseerd en zeker de verzekeringen, dan is dit probleem op te lossen. Het is bizar dat er jaarlijks veel geld wordt uitgegeven aan product...ie-onderhandelingen met ziekenhuizen en andere hulpverleners. We weten toch inmiddels wel wat we gemiddeld per jaar nodig hebben? Daar moeten we een capaciteit voor op de been houden en graag met een beetje ruimte, zodat we calamiteiten kunnen opvangen.
W.I.E. Wolfe
Huisarts, Venhuizen
Als huisarts merk ik een scheef stand en werd die nu niet belicht. Als de particuliere centra de comorbiditeit casus niet willen/kunnen doen, zoals patiënten boven de 80 jaar en de huisartsen en regionale ziekenhuizen te vaak voor de problemen in... de ANW zorg mogen opdraaien, begrijp ik dat je als ziekenhuis niet de krenten uit de pap laat halen.
O. Uludag
Chirurg , Maastricht
Beste collega,
Het is geen kwestie van niet willen maar niet mogen volgens de geldende richtlijnen; en terecht gezien de bewezen verhoogde kans op peri-operatieve complicaties, leeftijd is hierin overigens geen criterium. 24/7 bereikbaarheid is bij ...ons en de meeste klinieken de norm en eventuele problemen in ANW worden indien mogelijk in eigen setting opgelost. Er zullen altijd situaties voorkomen waarbij opvang in een ziekenhuis nodig is hoe klein/simpel de ingreep ook is, zelfs binnen “kantooruren”. Klinieken hebben nu eenmaal niet alle diagnostische of therapeutische mogelijkheden in huis. De keren per jaar dat wij patiënten insturen naar een ziekenhuis zijn overigens op één hand te tellen, en dan blijven er nog een paar vingers over.