Vrees en protest Oegandese zorgverleners om ebola
Plaats een reactieMedisch personeel in een regionaal ziekenhuis in Oeganda dat kampt met een ebola-uitbraak, zou in staking zijn gegaan vanwege gebrek aan persoonlijke beschermende middelen. Het Oost-Afrikaanse land kampt sinds 20 september met een uitbraak van het zeer besmettelijke virus.
Het aantal besmettingen in drie districten in Centraal-Oeganda loopt op. De Oegandese krant The East African meldde dinsdag dat er 23 mensen zijn overleden aan ebola. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid waren er maandag in totaal 36 gevallen van ebola, van wie 18 het virus zeker hebben en de andere 18 verdacht zijn.
In totaal 34 stagiairs van het ziekenhuis in Mubende, onder wie jonge artsen en verpleegkundigen, zeiden tegen de nieuwssite BBC dat ze het werk gingen neerleggen, uit protest tegen hun werkomstandigheden. Zo zouden ze moeten werken zonder handschoenen en niet verzekerd zijn. Zes stagiairs zijn blootgesteld aan mogelijke ebolabesmetting en zitten in isolatie. De woordvoerder van het ministerie ontkent dat er een staking is.
Virusstam
De huidige uitbraak lijkt begonnen in een dorpje in het district Mubende. Daar bezweek vorige week een man van 24 jaar aan de infectie, ook zes van zijn familieleden zijn overleden. Problematisch bij de aanpak van deze ebola-uitbraak is dat het de zogenoemde Soedan-virusstam is. Dit in tegenstelling tot de Zaïre-variant van het ebolavirus. Die laatste is volgens de WHO veel besmettelijker en dodelijker, maar daartegen is inmiddels ook een vaccin ontwikkeld. Tegen de Soedan-variant – die in 1976 voor het eerst werd vastgesteld in Soedan – is vooralsnog geen vaccin beschikbaar.
De Zaïre-variant van het virus zorgde recentelijk voor uitbraken van ebola in buurland Democratische Republiek Congo.
Lees ook-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
- Er zijn nog geen reacties