Laatste nieuws
ANP
1 minuut leestijd
Nieuws

Ook Moderna komt met coronavaccin

19 reacties

Een coronavaccin van de farmaceut Moderna is volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 94,5 procent effectief bij het voorkomen van een besmetting met het coronavirus. Dat laat het bedrijf maandag weten.

Moderna werkt aan het vaccin mRNA-1273. Europese landen hebben alvast tientallen miljoenen dosissen daarvan besteld. Voor de tests maakt Moderna gebruik van ongeveer 30 duizend proefpersonen. Een deel krijgt het kandidaat-vaccin, een ander deel krijgt een placebo. In die controlegroep liepen negentig mensen het coronavirus op. Bij de mensen die het middel van Moderna kregen, raakten maar vijf personen besmet. Van die 95 besmette personen werden er elf ernstig ziek, allen uit de controlegroep van mensen die een placebo hadden gekregen.

Volgens Moderna zijn er geen grote veiligheidsproblemen aan het licht gekomen tijdens de tests. Moderna wil de Amerikaanse toezichthouder binnenkort toestemming vragen om het middel met spoed op de markt te kunnen brengen. De Europese medicijnwaakhond meldde maandag een versnelde beoordeling te zijn gestart. Moderna wil in de loop van volgend jaar een half miljard tot een miljard dosissen leveren.

De Europese Commissie is nog steeds in onderhandeling met de Amerikaanse farmaceut Moderna over de levering van coronavaccins. Eind augustus al maakte het biotechnologiebedrijf zelf bekend dat het met het dagelijks EU-bestuur in gesprek was over de levering van 80 miljoen dosissen met een optie op nog eens 80 miljoen als het vaccin veilig en effectief zou blijken. Volgens commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) lopen de onderhandelingen nog altijd, zei ze in het Europees Parlement.

Ook liet Kyriakides weten dat ze ‘later deze week’ het contract tekent met Pfizer-BioNTech. Met die Amerikaans-Duitse combinatie heeft Brussel een principeovereenkomst voor de levering van 200 miljoen dosissen en een optie op nog eens 100 miljoen dosissen. Volgens het bedrijf is dat vaccin voor 90 procent effectief.

lees ook

Nieuws covid-19
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Marion van Bree

  Huisarts

  deze link is ook interessant en komt betrouwbaar over:
  https://youtu.be/ZnpnBYgGARE
  een interview met oud-professor Sucharit Bhakdi; aan het einde gaat het over de vaccins en de mogelijke bijwerkingen

 • j.helder

  huisarts, de knipe

  Als eerste is er de vraag waarom alle regeringen in de wereld min of meer actief maatregelen tegen COVID-19 nemen? Vanwaar deze eensgezindheid?
  Een duidelijk doel van het handelen wordt niet uitgesproken, het virus moet ingeperkt worden is de kreet.... Maar waarom, wat is het diepere gevaar van het vrij laten?
  Nu lijken we op een automobilist die met de neus op de snelheidsmeter rijdt, zonder veel aandacht voor het overige verkeer, om maar beneden de toegestane max.snelheid te blijven. Het wordt dan besmetting genoemd. Maar de informatie daaromtrent is vreemd: alleen positieve uitslagen worden gemeld, niet de negatieve. Alles wordt cumulatief als aantal besmettingen genoemd, alsof er geen mens beter wordt. In het huidige tempo zou het hele Nederlandse volk over ongeveer twee jaar besmet zijn. En dan hoeven we dus niets meer te doen??? Vaccineren zou dan niet bijdragen, dus het is een race tegen de klok om voor de totaalbesmetting nog vaccins te produceren en toe te dienen.
  Wetenschappers zouden een wat duidelijker afgrenzen van het ziekte beeld kunnen nastreven, voor nu zie ik nog steeds elk griepje met koorts en een hoest, lagere saturatie soms, als potentieel corona-geval. En dat geeft stress.
  De informatie naar ons toe zou ook wel wat duidelijker mogen: totaal aantal tests met percentages pos / neg. Totaal aantal actief zieken, ziekteduur en aantal genezen patiënten. En bovenal ook informatie over het beloop: wordt elk besmet persoon ziek? Wordt elke zieke ernstig ziek?
  Ergens moet ik denken aan polio voor de DKTP vaccinatie: veel besmettingen, maar hoeveel ernstige, met verlamming?

 • Berber Pieksma

  Huisarts, Steenbergen

  Geachte collega van Veen,

  Woorden naar mijn hart!! Ik schaam mij ook voor het feit dat ik aan deze apekool mee zou moeten doen! Ik heb een prachtige hepag-luchtfilterapparaat in mijn spreekkamer staan en iedereen doet het mondkapje onmiddellijk ...met opluchting (letterlijk en figuurlijk) af als ik zeg: Hier hoeft ie niet om.
  Dat maakt mijn professionele leven nog enigszins draaglijk.. Hoe moet ik in vredesnaam verkopen dat in het kader van gezondheidszorg men een schade gevend mondkapje op moet zetten tegen iets waartegen het niet helpt!!
  Wat voor stelletje idioten zijn we eigenlijk dat we niet massaal opstaan tegen dit beleid!
  Een Covid-ziekenhuis voor een miljardje kan toch makkelijk? We hebben er al 80 weggegooid blijkbaar) De 1000 militairen die nu testen mogen uitvoeren kunnen ook wel bed verschonen, patienten helpen etc. Zo’n ziekenhuis is altijd handig voor áls er een nijlgriepje of vogelgriepje komt....Dat heet investeren in de toekomst.. Dan kan onze “gewone” zorg weer doorgaan...
  Voor de goede orde: 1 december doe ik boodschappen in mijn burka.

 • Cornelis Poortvliet

  huisarts

  Kritische beschouwingen door Jan B. Hommel, neuroloog:
  http://www.janbhommel.com/post/academische-kakkerlakken

 • Els van Veen

  huisarts

  Ik wil u dit interview niet onthouden:

  https://www.youtube.com/watch?v=FySGgOkmKnM&feature=youtu.be
  Het is een interview met toezichthouder (op vaccinontwikkeling) en arts John Schulpen uit België.
  Hij vertelt dat er bij dit nieuwe covidvaccin w...el degelijk een kans bestaat dat het vaccin veranderingen bewerkstelligt op DNA nivo. Hij benadrukt dat normaliter de ontwikkeling van een nieuw vaccin jaren in beslag neemt.

  Doordat er nu alleen korte termijn effecten worden onderzocht hebben wij als mensheid geen zicht op de lange termijn effecten.

  En hij stelt ook de vraag: wáárom is er nu haast?

 • Els van Veen

  huisarts

  @ Sikkema
  'knap dat het zo snel gelukt is om een vaccin te maken'...
  Ik heb even gekeken wat u aanbeveelt:

  EMA will organise a public meeting on 11 December 2020 to inform European citizens about the EU regulatory processes for the approval of C...OVID-19 vaccines and the Agency’s role in their development, evaluation, approval and safety monitoring.
  (...) 'Together with the European medicines regulatory network, EMA is supporting the development of COVID-19 vaccines and has taken steps to speed up the evaluation processes for these vaccines.

  Dus de webinar gaat van de EMA uit (EU) en de EMA ondersteunt tegelijk de ontwikkeling van de vaccins. Dank u.

 • Rolf Sikkema

  specialist ouderengeneeskunde, IJmuiden

  Knap dat het zo snel gelukt is om een vaccin te maken.

  Net gegoogeld, er komt een online bijeenkomst van het EMA voor alle geïnteresseerden op 11 december over hoe de veiligheid gewaarborgd wordt.

  https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-organise...s-public-meeting-covid-19-vaccines

 • Marion van Bree

  Huisarts

  Ik heb getracht mij enigszins heen te worstelen door A PHASE 1/2/3, PLACEBO-CONTROLLED, RANDOMIZED, OBSERVER-BLIND, DOSE-FINDING STUDY TO EVALUATE THE SAFETY, TOLERABILITY, IMMUNOGENICITY, AND EFFICACY OF SARS-COV-2 RNA VACCINE CANDIDATES AGAINST COV...ID-19 IN HEALTHY INDIVIDUALS maar moet bekennen dat mijn kennis onvoldoende is. Wel roept het de volgende vragen op:
  Is de onderzoeksgroep en de controle groep even groot? Lopen beide groepen evenveel kans corona op te lopen of is de ene groep samengesteld uit personen die meer een thuis leven hebben en de andere groep een risicovolle bezigheid hebben?
  Is het vaccin ook getest bij voldoende mensen met ernstige comorbiditeit en voldoende mensen op hoge leeftijd die een risicovol gedrag hebben en hoe werkt het bij hen? (Waarschijnlijk niet want in de titel staat “healthy individuals”) Hoe is het effect op de langere termijn?
  https://pfe-pfizercom-d8-prod.s3.amazonaws.com/2020-11/C4591001_Clinical_Protocol_Nov2020.pdf

 • Els van Veen

  huisarts

  @ Pieksma; ik begrijp de KNMG echt niet.

  Een ziekenhuis zou 1 miljard euro kosten. Dat is veel geld. Maar dan worden er in elk geval mensen verzorgd.

  Wat denkt voorzitter Héman dat de teststraten kosten? Eén test schijnt 60 euro te kosten. De r...egering Rutte zet al zijn troeven op testen en vaccins. 100.000 testen per dag kosten 6 miljoen euro PER DAG. Om van de vaccin-ontwikkeling nog maar te zwijgen. Om nog maar te zwijgen van alle mensen die in quarantaine moeten vanwege een positieve test.

  En dat van belastinggeld. En de artsenorganisatie KNMG staat er bij en doet niets.
  Ik schaam me voor de artsen die bijna dagelijks op TV zijn te zien. Die het alleen maar hebben over 'beschikbaarheid van zorg' en 'je verantwoordelijkheid nemen', terwijl de samenleving wordt gesloopt.

  Testen is geen zorg. Met de testen worden de mensen letterlijk ziek gemaakt. Doordat er nu bij een lage prevalentie wordt getest zijn meer dan 40% van de testen vals positief.

  Waar is de regering mee bezig?!

 • Berber Pieksma

  Huisarts, Steenbergen

  DAPPERE DOKTERS???

  Naar aanleiding van een ongeruste brief van mij gericht aan het KNMG -bestuur
  had ik een uitgebreid, voor mijn gevoel prettig, telefoongesprek met onze voorzitter de heer Héman. Hij zei het HCQ- onderzoek in samenwerking met 14... Nederlandse ziekenhuizen niet te kennen.
  Zoals ik al veel vaker geopperd had bracht ik ook nu ter sprake mijn onbegrip over het huidige regeringsbeleid
  en het gebrek aan flexibel optreden naar gelang voortschrijdend inzicht mogelijkheden biedt. Op mijn vraag waarom er geen Covid19-noodziekenhuis is gebouwd zodat alle verdere zorg gewoon door kan gaan vertelde de heer Héman dat dat deze zomer ook een plan was maar dat de bouw alleen 1 miljard zou kosten en dan kwamen de personeelskosten nog. Op mijn voorstel om militairen om te scholen zei collega Héman dat men daar ook mee bezig was.
  Redelijk opgelucht hing ik op om 2 dagen later te begrijpen dat die militairen ingezet werden bij enorme teststraten.....????

  Een ruime maand geleden deden we een opzetje hier in de reacties voor een alternatief beleid waarbij de “ normale” zorg hervat zou kunnen worden en er een duidelijke ook therapeutische handelingslijn zou kunnen worden opgezet.

  Ik word eerlijk gezegd moe van al het niet reageren van beleidsmakers op hele reële vragen. Derhalve vraag ik een ieder die dit leest en ervoor voelt mee te denken over een goed eerstelijns plan om de “ normale” zorg xo snel mogelijk te kunnen hervatten en de maatschappij weer vrij functioneert mij te mailen:

  bwpieksma@gmail.com HELP MEE!!!
  Wij zullen elkaar de hand moeten reiken want de geijkte wegen zijn op de een of andere manier geblokkeerd.
  Ik heb een mail gestuurd naar de “Dappere Dokters” , de beweging vanuit de Domus, waarbij ik verzocht heb meer de aandacht te richten op hoe de normale (poli-) klinische zorg weer hervat kan worden en wat onze taak daarbij kan zijn in plaats van binnen het huidige marginale regeringsbeleid het braafste jongetje van de klas te zijn...

 • Berber Pieksma

  Huisarts, Steenbergen

  DAPPERE DOKTERS???

  Naar aanleiding van een ongeruste brief van mij gericht aan het KNMG -bestuur
  had ik een uitgebreid, voor mijn gevoel prettig, telefoongesprek met onze voorzitter de heer Héman. Hij zei het HCQ- onderzoek in samenwerking met 14... Nederlandse ziekenhuizen niet te kennen.
  Zoals ik al veel vaker geopperd had bracht ik ook nu ter sprake mijn onbegrip over het huidige regeringsbeleid
  en het gebrek aan flexibel optreden naar gelang voortschrijdend inzicht mogelijkheden biedt. Op mijn vraag waarom er geen Covid19-noodziekenhuis is gebouwd zodat alle verdere zorg gewoon door kan gaan vertelde de heer Héman dat dat deze zomer ook een plan was maar dat de bouw alleen 1 miljard zou kosten en dan kwamen de personeelskosten nog. Op mijn voorstel om militairen om te scholen zei collega Héman dat men daar ook mee bezig was.
  Redelijk opgelucht hing ik op om 2 dagen later te begrijpen dat die militairen ingezet werden bij enorme teststraten.....????

  Een ruime maand geleden deden we een opzetje hier in de reacties voor een alternatief beleid waarbij de “ normale” zorg hervat zou kunnen worden en er een duidelijke ook therapeutische handelingslijn zou kunnen worden opgezet.

  Ik word eerlijk gezegd moe van al het niet reageren van beleidsmakers op hele reële vragen. Derhalve vraag ik een ieder die dit leest en ervoor voelt mee te denken over een goed eerstelijns plan om de “ normale” zorg xo snel mogelijk te kunnen hervatten en de maatschappij weer vrij functioneert mij te mailen:

  bwpieksma@gmail.com HELP MEE!!!
  Wij zullen elkaar de hand moeten reiken want de geijkte wegen zijn op de een of andere manier geblokkeerd.
  Ik heb een mail gestuurd naar de “Dappere Dokters” , de beweging vanuit de Domus, waarbij ik verzocht heb meer de aandacht te richten op hoe de normale (poli-) klinische zorg weer hervat kan worden en wat onze taak daarbij kan zijn in plaats van binnen het huidige marginale regeringsbeleid het braafste jongetje van de klas te zijn...

 • Els van Veen

  huisarts

  @Poortvliet. Ik heb hier een ander citaat van hoogleraar (vaccinologie) Van Els, ook van Medisch Contact uit een bericht een week geleden:

  'Het gebruik van RNA voor vaccins heeft voordelen, zegt Cécile van Els, hoogleraar vaccinologie bij het RIVM... en de Universiteit Utrecht: ‘Het is relatief makkelijk te produceren, omdat het een synthetisch product is. Voor andere vaccins zijn celkweken in grote bioreactoren nodig, hierbij niet. En in theorie kun je een RNA-vaccin snel aanpassen, als er sprake is van mutaties in het virus.’ Dat geldt overigens ook voor DNA, maar dat is toch minder populair bij vaccinmakers. Theoretisch zou DNA nog in het genoom van de gevaccineerde terecht kunnen komen. Van Els: ‘De kans dat het mRNA van een vaccin tot genetische mutaties leidt, is vrijwel nihil. Het komt niet in de celkern terecht, en wordt afgebroken nadat het is gekopieerd.’

  'De kans dat het vaccin tot genetische mutaties leidt is nihil'

  Genetische mutaties: Pardon?!
  Waarom zouden wij jonge mensen moeten vaccineren tegen een virus waar ze
  a) niet ziek van kunnen worden en
  b) enkel door vaccinatie een 'nihille' kans op genetische mutatie lopen?

  Mevrouw van Els is bioloog lees ik hier:
  https://www.rivm.nl/nieuws/cecile-van-els-benoemd-tot-hoogleraar-vaccinologie-correlaten-van-bescherming

  Hoe kan zij dat met droge ogen beweren terwijl het vaccin nog nauwelijks getest is?

  Ik begrijp gewoon niet waarom Rutte zoveel (belasting!)geld steekt in vaccin-ontwikkeling en ook uitvoering. En zoveel geld steekt in teststraten. Hoekstra zei eerder dat zijn zakken heel diep zijn. Het zijn niet zijn broekzakken. het is belastinggeld.

  Waarom doet de regering dit?

 • Cornelis Poortvliet

  huisarts

  Professor Cécile van Els

  “RNA-vaccin moet afweer op slimme manier aanzwengelen”,

  (https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/rna-vaccin-moet-afweer-op-slimme-manier-aanzwengelen-.htm)

  óf…

  Dr Carrie Madej

  “Human 2....0 A Wake Up Call To The World”,

  (https://www.youtube.com/watch?v=1ebyNXJy-SU)


  Zeg ‘t maar!!...

 • Henk van der Pol

  psychiater, Heerenveen

  Hallo Els,

  Je reacties, en deze zeker, zijn mij uit het hart gegrepen!
  Ook ik ben verbijsterd over de hardnekkige insteek 'om het virus eronder te krijgen' waarbij alles geoorloofd lijkt te zijn.

 • Els van Veen

  huisarts

  Hoi Henk, mijn hamvraag blijft waarom we doen -moeten doen- alsof een vaccin de enige uitweg uit de lockdown is. Waarom doet Rutte dit? In maart zei Rutte nota bene dat het virus onder ons zou blijven. En dat we naar groepsimmuniteit toe moesten in o...ns land.

  Maanden geleden bleek dit virus al niet gevaarlijk voor jonge mensen. Door hen vrij te laten leven (met alles wat daarbij hoort, zoals feesten en knuffels) hadden we nu groepsimmuniteit kunnen hebben. Zaten we nu niet met depressieve jongeren die het spoor bijster zijn in hun jonge leven. Maar nee:

  Het gaat al maanden niet meer over de coronadoden in de mainstream media en Medisch Contact (die vallen namelijk best mee, niet meer dan een doorsnee griepgolf), het gaat alleen maar over positieve testen. Die worden gelijk maar tot patiënt gemaakt, maar dat zijn ze niet!

  Waarom heeft Rutte dat geld (van teststraten) niet geïnvesteerd in verzorgings- en ziekenhuizen? Waarom niet gekeken naar Zweden? Daar zijn de scholen niet gesloten geweest, evenmin als de horeca. Ik vind het om gek van te worden. Ik heb een mooi huis en grote tuin. Ik red mij wel. Maar het gaat helemaal niet goed in ons land. Helemaal niet.

 • Henk van der Pol

  psychiater, Heerenveen

  Ook ik begrijp de sterk aangezette en geheel kritiekloze euforie omtrent de beide vaccins niet. Of wel natuurlijk: het lijkt nog de enige, technocratische, uitweg uit de huidige chaos die de overheden kunnen bedenken en met opgeheven hoofd kunnen nem...en, het 'licht aan het einde van de tunnel'. Maar het echte licht zal vermoedelijk komen van de natuurlijke weerstand die we als bevolking aan het opbouwen zijn. Mijn hoop is dat die afweer er sneller is dan het vaccin waardoor we alle terechte vragen van de collega's hieronder omtrent deze nieuwe vaccins niet meer hoeven te beantwoorden.

 • Marion van Bree

  Huisarts

  Ik wil graag de deskundigen onder de lezers het volgende vragen. Immers er wordt nu al gepolst of wij huisartsen mee willen werken aan het uitdelen van het vaccin. Er zijn met deze vaccins enorme financiële belangen gemoeid zowel naar de winst van de... industrie toe als economische schade van de coronamaatregelen. Hierbij kunnen besluiten genomen worden die achteraf niet verstandig blijken te zijn:
  - Wat zijn de mogelijke gevolgen op langere termijn? Is het riskant nu al te beginnen met inenten terwijl we hier nog heel weinig van weten? Is hier sprake van een medisch experiment, er is immers sprake van een techniek die nog niet eerder is uitgeprobeerd?
  - Wat is de te verwachten bescherming? Zijn de bovengenoemde cijfers statistisch significant?
  - Is er iets bekend over de duur van de bescherming? Enkele weken? enkele maanden?
  - Welke groepen zijn onderzocht? Hoe was de bescherming bij grote groepen ouderen?
  - Is hier sprake van genetische modificatie bij de mens?
  - waartoe lijdt het gesleutel met genetische codes op de langere termijn, zijn we bezig een grens te overschrijden die we niet kunnen overzien?
  Ik hoop op meerdere reacties

  vriendelijke groet

 • Cornelis Poortvliet

  huisarts, Alphen aan den Rijn

  Allemaal heel legitieme vragen waar u en ik naar alle waarschijnlijkheid geen duidelijk antwoord op zullen krijgen.

 • Els van Veen

  huisarts

  Vanwaar deze haast? Wordt er wel zorgvuldig met het fabriceren van deze vaccins omgesprongen? Traditionele vaccins zijn volgens mij gebaseerd op het injecteren van gedode of verzwakte virussen. Het lichaam herkent dat verzwakte virus als binnendringe...r en maakt dan antistoffen. Gangbare vaccins ontwikkelen vergt jaren is mij altijd verteld.

  Maar ik heb begrepen dat het vaccin tegen coronavirus totaal anders wordt gemaakt. Men schijnt een adenovirus te gebruiken met een chimpansee als drager, waarin Covid RNA is ingebouwd. Dat mRNA wordt bij de mens in de cellen gespoten, waarna het lichaam zelf de noodzakelijke eiwitten moet maken en aan ons immuunsysteem aanbieden.

  Waarom zouden wij nu opeens met grote haast, op een nog niet eerder uitgeprobeerde manier, vaccins moeten willen hebben? Ik vraag me bijvoorbeeld af of mensen geen kans lopen om auto-immuunziektes te ontwikkelen na vaccinatie.

  Haastige spoed is zelden goed.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.