NVZ: ‘Geen ruimte voor loonsverhoging’
2 reactiesAls ziekenhuizen de lonen fors moeten verhogen, dan moeten ze het met minder mensen stellen om het hoofd boven water te houden. Tenzij het kabinet met meer geld voor de ziekenhuiszorg over de brug komt, waarschuwt Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).
Het beteugelen van de zorgkosten is een speerpunt van de laatste regeringen. Tegelijkertijd dringt het kabinet aan op het betalen van hogere lonen, zodat burgers na de schrale crisisjaren weer meer te besteden krijgen en zo de economie aanjagen. Daardoor geruggensteund, leggen de vakbonden stevige looneisen op tafel.
De ziekenhuizen voelen zich gemangeld tussen die twee verlangens. De cao-onderhandelingen zijn verzand.
Met ‘eenmalig’ 200 miljoen euro zouden de ziekenhuizen eruit kunnen komen, zegt Melkert.
Maar extra geld kunnen de ziekenhuizen uit hun hoofd zetten, zegt Bruins. Hij ergert zich aan hun ‘echt hele slechte teksten. Dit soort discussies over de rug van patiënten of medewerkers, dat vind ik niet passend.’ Er is volgens hem geld voor loonsverhoging en de werkgevers en de bonden moeten daarmee aan de slag. ‘Keer terug aan de onderhandelingstafel en doe uw werk.’
Het kabinet vraagt al het uiterste van de ziekenhuizen, vindt Melkert. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen wijst erop dat hun uitgaven de komende jaren maar 1,7 procent per jaar mogen oplopen, terwijl het beroep op ziekenhuiszorg gemiddeld bijna 3 procent groeit. Daar moeten de ziekenhuizen zelf al een mouw aan proberen te passen.
Als ze hogere lonen moeten uitbetalen zonder extra geld van het kabinet, kunnen ze minder mensen aannemen. En dan dreigt ‘een negatieve spiraal’, waarschuwt Melkert in een brief aan het kabinet. Dan stijgt de werkdruk, is het moeilijker nieuw personeel te vinden en groeien de wachtlijsten.
De FNV vindt dat Melkert de eigen verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen afschuift. ‘Dit is een afleidingsmanoeuvre, ze leggen de bal terug bij Rutte. In plaats van het trucje dat ze het niet kunnen betalen, kunnen de werkgevers beter hun laatste loonbod van tafel halen en weer gaan overleggen met de bonden, om verdere arbeidsonrust af te wenden’, zegt cao-onderhandelaar Elise Merlijn.
Lees ook
geert slock
huisarts, sluis
Symptomatisch voor het kortzichtige marktwerking denken van de meeste zorgbestuurders, het personeel is al te vaak de sluitpost op de begroting. Zal zo blijven zolang de overheid een zak geld aan directeurs geeft in plaats van rechtstreeks de zorgve...rleners te betalen en een vast macrobudget voor de overhead.
Er is meestal wel geld voor prestigieuze nieuwbouw, dure fusietrajecten die vaak mislopen, meerkoppige directie en talloze adviseurs en managers. Het is al lang duidelijke waar de bestuurlijke prioriteiten liggen, het is aan de overheid om hier iets aan te doen in plaats van onder het mom van marktwerking de kop nog wat dieper in het zand te steken.
W.J.Duits
Bedrijfsarts, Houten
Het staat nu dus een op een op papier. De kostenreductie in de zorg is ten koste gegaan van het personeel. En nu worden ze weer gemanipuleerd, als jullie meer geld vragen, dan moeten we mensen ontslaan en zul je dus weer zelf harder moeten gaan werke...n.
Waarom kloppen de ziekenhuisdirecties aan bij de overheid, we hebben toch tegenwoordig zorgverzekeraars die dit regelen.
Het probleem van de zorg is dat er veel vraag is. Hoe kunnen we de vraag verminderen? Hoe kunnen we zorgen dat mensen geen beroep hoeven te doen op de zorg?