Laatste nieuws
Henk Maassen
Henk Maassen
2 minuten leestijd
Nieuws

‘Indamming SARS-CoV-2-virus kan veel beter’

6 reacties

‘Maximale controle’ van het SARS-CoV-2-virus – dat is de strategie van het kabinet, en dus van het RIVM en de GGD’s. Maar wat betekent dat? ‘Het begrip als zodanig komt niet voor in het handboek Infectieziekten’, zegt arts en bedrijfskundige David Ikkersheim (KPMG), die samen met gezondheidseconoom Xander Koolman (VU) het rapport ‘De tweede golf dat zijn wij – Een pleidooi om COVID-19 in Nederland in te dammen’ opstelde. ‘Betekent dit dat we eigenlijk vasthouden aan het over de langere duur opbouwen van groepsimmuniteit? De huidige strategie is niet helemaal helder. Het kabinet spreekt over indammen, het RIVM en GGD’s hinten in interviews soms op een groepsimmuniteitsstrategie. Op het nieuwe coronadashboard staat Rt (de actuele transmissiegraad op tijdstip t, red.) tussen 1 en 1,2 in oranje, niet in rood. Daarmee is het ambigu.’

Het RIVM zegt dat indamming van het virus uitgangspunt blijft en dat het niet de bedoeling is dat het virus rondgaat. Opvlammingen blijven echter mogelijk.

Hoe het ook zij, volgens Ikkersheim en Koolman is de bron- en contactopsporing (BCO) zoals die nu gebeurt onvoldoende om Rt duurzaam onder 1 te krijgen. En dat moet wel, willen samenleving en economie weer op gang komen. Via hygiëne en social distancing, redeneren ze, brengen we de Rt terug naar rond 1,2. Potentieel kun je met testen en BCO Rt duurzaam en ruimschoots onder de 1 krijgen, maar dan moet er wel een tandje worden bijgezet. Zoals het nu gaat vinden ze het (inplannen van) testen te traag. Ook worden mensen te weinig gestimuleerd om zich te laten testen en is het niet helder welk percentage contacten de GGD opspoort. Juist nu, met het huidige aantal van slechts enkele honderden besmettingen per dag, is er een goede kans om van het indammen een succes te maken. Ikkersheim: ‘Maar dan moeten tests online worden ingepland in plaats van via een telefoonnummer. Testuitslagen moeten sneller beschikbaar zijn, binnen 24 uur, of liever nog binnen 8 uur. Het totale bron- en contactonderzoek moet binnen vier dagen na het aanvragen van de test zijn afgerond en er moet worden ingezet op het opsporen van minimaal 80 procent van de contacten. Een tracing-app zou daarbij aanvullend goede diensten kunnen bewijzen. Er is bovendien nu geen landelijk registratie van ‘patiënten 0’ door de GGD. Dat moeten ze dus wel doen.’

Koolman en Ikkersheim vinden dat er een uitgebreide informatiecampagne voor publiek en werkgevers moet komen om het belang van testen – juist ook bij lichte klachten – te onderstrepen.

Voorzie verder ook het brede publiek van FFP1-mondkapjes, adviseren ze, te gebruiken op drukke plaatsen zoals in het openbaar vervoer. En ventileer ruimtes optimaal. Maar daarmee ben je er niet. Want het blijft ook noodzakelijk besmettingen uit het buitenland te minimaliseren. Dus: test mensen verplicht bij binnenkomst via Schiphol en weer vluchten uit gebieden met hoge besmettingsaantallen of plaats mensen afkomstig uit die regio’s 14 dagen in quarantaine.

Deze ‘indamstrategie’ levert, zo berekenen Ikkersheim en Koolman, in de jaren tot 2022 een bedrag van 123 miljard euro op voor de Nederlandse economie. Ikkersheim: ‘Het blijkt namelijk dat zolang het virus rondgaat, mensen begrijpelijkerwijs angstig zijn en niks ondernemen. Als andere Europese landen ook meedoen met deze indamstrategie loopt dit nog veel verder op. Ook voorkomen we mogelijk zo’n 50 duizend covid-19-doden.’

https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/nl/pdf/2020/services/de-tweede-corona-golf-dat-zijn-wij.pdf

lees ook
Nieuws coronavirus covid-19
  • Henk Maassen

    Henk Maassen is sinds 1999 journalist bij Medisch Contact, met speciale belangstelling voor psychiatrie en neurowetenschappen, sociale geneeskunde en economie van de gezondheidszorg. Hij stelt wekelijks de Media & Cultuur-pagina’s samen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • S

    arts, Barendrecht

    Vaak is voorkomen beter dan genezen, of niet? Het volgende weet iedereen al wellicht, maar even expliciet: Vrijwel alle respiratoire infecties krijgen meer kans, en mn ook een veel heftiger beloop ( cytokine storm/ ernstig beloop ) en meer kans o...p bijkomende sec infecties in de context van een laag of zeer laag vitamine D (absolute misnomer, meer een steroid hormoon gebaseerd op cholesterol). Hier zijn studies van uit het pre-covid tijdperk voor div rhino/ coronavirussen, influenza, etc. In 1918 werd men vaak in de zon gelegd en ook met TBC was dit frequent het geval. Dit was geen zotternij of noodlottig onverstand maar berustte op empirisch bewijs van betere weerstand en milder beloop bij adequate vitamine D levels.

    Het is veelzeggend te zien dat hier weinig aandacht voor is bij medici in het algemeen, mn niet specifiek bij bij de donkere bevolkingsgroepen( buitensporig aangedaan), mensen in instellingen/ ouderen ( 50 a 70 % verminderde aanmaak vitamine D bij ouderen) en de obese ( veel vaker vit D defic, hogere doses nodig voor evt correctie). Uiteraard is er bij combinaties van deze factoren een hogere kans hebt op een laag/ zeer laag vitamine D.

    Tenzij er iets veranderd..In de UK komt er nu enige aandacht voor in de media, wellicht volgt NL over enkele weken of maanden net zoals destijds met de groepsimmuniteit aanpak die geen groepsimmuniteit aanpak was/is.

    Wel gaat bijna alle aandacht gaat naar een verlossend vaccin, doch we lopen het gevaar in de tussentijd de low-tech approaches (die potentieel heel veel winst opleveren omdat het om heel veel mensen gaat) te vergeten. Nogmaals: het gaat niet om volledig voorkomen van infectie , maar mn om de kans op een ernstig beloop te minimaliseren. Wellicht is de goedkoopste oplossing, (zon) ook de beste. NB echt donkere huid werkt als SPF 15; hierbij is 'evenaar zon' nodig of suppletie (noord europa) voor adequaat vit D

    Zie mn ook studies indonesie/ filippijnen

  • Bert Jan Potter van Loon

    internist, Wassenaar

    en het kan; zie webinar SARS CoV2 - a Virus with a Vengeance - Investigation of a large hospital outbreak of COVID-19 vanuit Durban, Zuid-Afrika; daar werd in 2 weken een ziekenhuisuitbraak, waarbij 135 personen geinfecteerd raakten, geanalyseerd.
    p...resented by Professor Yunus Moosa, Professor Richard Lessells and Professor Tulio de Oliveira

  • Els van Veen

    huisarts

    Het is vloeken in de kerk, ik weet het:

    Maar waarom pakken we de jaarlijkse griepepidemie zo anders aan dan deze 'epidemie'? Ik vind de anderhalve meter maatregel onwerkbaar. Overal moet het ingevoerd worden; op terrassen, op scholen enzovoort. Te...rwijl de meest zinnige maatregelen, zoals S. zegt, niets kosten. Ik werk gewoon met mijn raam open. Ik geef de patiënten grotendeels geen hand. Behalve demente mensen die dit niet begrijpen.

    Maar vooral; ik vind het niet uit te leggen dat in er alweer gevlogen mag worden, dicht op elkaar gepakt, onder het mom van vliegvakanties. Waarom wordt dat niet zo nauwkeurig gemonitord als na de demonstratie op de Dam op Tweede Pinksterdag?

    Ik ben ook gecharmeerd van de heldere uitspraken van Maurice. Morgen is er een demonstratie op het Malieveld verboden, want 'dan kan de anderhalve meter afstand niet gehandhaafd worden'. Onverstandig, ik denk dat dit de vlam in de pan wordt. Nederlanders zijn niet gek of dom. Het kabinet meet met twee maten. Niet uit te leggen.

  • S

    arts, Barendrecht

    Ik ben het niet eens met het idee dat er hoe dan ook kosten aan verbonden zijn.
    Er zijn vele maatregelen die niets kosten, maar die niet gedaan worden, ook maanden na de uitbraak niet.. Daarnaast zijn er nu maatregelen die niets opleveren, maar ...toch gehandhaafd worden en die veel kosten in tijd/geld , en verdere economische problemen .Al maanden rijdt het ov met dichte ramen/ luchtventilatie. Daar zijn vast regeltjes, protocollen, checkvinkjes voor die het verhinderen om goed te ventileren, maar overrule die dan. In ziekenhuizen en zorginstellingen wordt ook niet extra geventileerd.De economische schade is enorm en de nieuwe gevallen zijn zeer beperkt.RIVM meldt nieuwe gevallen van ziekenhuisopnames van weken terug als nieuw. De tracing apps werkten niet elders en zijn daarom afgeschaft.Daarom hoor je er ook zo weinig over, het is niet effectief. Kost wel miljoenen. 15 min contact zegt niks. Was de ander aan het hijgen, zingen of sporten of druk praten en mn in afgesloten ruimte kerk, moskee etc dan is het een heel ander verhaal dan 15 min naast iemand zitten buiten, of naast iemand wandelen etc Ik ben het grotendeels eens met Maurice de Hond op maurice.nl

  • Siep de Groot

    huisarts, niet praktiserend, Eelderwolde

    In dit artikel komt moeten of moet 7 keer voor. We moeten van alles. Nog meer testen, nog meer mondkapjes. Wie zal bij een positieve test het kunnen opbrengen om in quarantaine te gaan? Wat een schuldgevoel
    als je bij een positieve test je niet houd...t aan de plicht om in quarantaine te gaan en je merkt dat je iemand hebt besmet. Angst is een slechte raadgever. Op de Dam waren we ineens dicht bij elkaar en ziedaar: geen toename van COVID-19. Ongetwijfeld zal er snel een vaccin komen, laten we hameren op ons verantwoordelijk gedrag en niet op testen, testen en testen. Uiteraard wel de zorgverleners testen. Waarom willen huisartsen niet naar hun patiënten toe als ze zich ziek voelen? Waarom zoveel gedoe en afhoudend gedrag bij de regulaire zorg? Uiteraard moeten we nu geen carnaval organiseren of andere feesten. Pubers nu nog langer thuis laten zitten? Ze vervelen zich kapot zonder hun vrienden en netwerken nu in een donkere kamer in een virtuele wereld en zijn het woordjes leren beu. Zo stimuleren we hangplekken voor jongeren waar ze met tientallen samenkomen. De politie doet een oogje dicht.
    Even geduld tot het vaccin er is. In mijn eerste huisartsenjaar in 1974 ging ik van huis naar huis in verband met een mazelenepidemie. Toen gingen we toch ook niet in lock down? Toen kwam er ook weldra een vaccin. In Nederland zijn er ruim 6000 doden door COVID 19. Veel minder dan de griep epidemie in 2018. Ik geloof er niks van om over te gaan tot meer maatregelen door massaal te testen. Gauw over tot de orde van de dag zou ik zeggen. Laat de economie weer draaien, zonder files en zonder al die reizen naar zonnige oorden voor 33 euro. Laten we daar op focussen. Iedereen blij. Allemaal weer naar school en dokters: gewoon weer aan het werk en laten we overbehandeling en bureaucratie eindelijk eens achter ons. Een dokter zat steeds meer en meer achter een scherm. Ga weer over tot face to face zonder steeds te typen op een
    computerbord.

  • Saskia van de Merwe

    arts M&G

    Op zich is het inderdaad mogelijk om in een ideale wereld alles te versnellen. En ja, zo veel mogelijk testen, bij klachten, helpt bij het indammen. Of een app veel bijdraagt kun je nog over discussiëren.
    Maar de randvoorwaarden voor het voorgesteld...e totaal pakket zijn niet toereikend. Zo blijk je er niet van uit te kunnen gaan dat iedereen digitaal een afspraak kan inplannen. Vooral ouderen gaat dit niet makkelijk af, terwijl deze groep wel meer risico loopt op een ernstig beloop. Ook is het niet mogelijk om mensen te verplichten hun contacten te noemen. En zo kan ik nog meer knelpunten noemen.
    Doordat de GGD-en nu met allemaal nieuwe medewerkers het BCO werk verrichten en de teststraten bemannen gaat er al veel goed. Laten we tijd, geld en menskracht investeren in die ontwikkeling, zodat de kwaliteit toeneemt.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.