Geneeskundestudenten VU teleurgesteld over sobere afstudeerceremonie
3 reacties
Al enkele weken is er ophef over de afstudeerceremonie van de geneeskundeopleiding van de Vrije Universiteit in Amsterdam op 9 oktober. De 150 studenten die hun bul ontvangen, mogen geen gasten meebrengen.
Het gaat om de eerste afstudeerceremonie voor geneeskundestudenten van de VUmc School of Medical Sciences sinds het begin van de coronamaatregelen. De opleiding heeft gekozen voor een eenvoudige ceremonie zonder gasten of borrel. Een aantal van de afstudeerders is dat in het verkeerde keelgat geschoten, zo bericht Ad Valvas, een uitgave van de Vrije Universiteit. Dat wordt bevestigd door de woordvoerder van de opleiding.
Ook onder een Facebookbericht van de opleiding reageert een aantal studenten gepikeerd. Zij wijzen erop dat bij andere faculteiten wel afstudeerceremonies in kleinere groepen mét gasten hebben plaatsgevonden. Afgelopen zondag hield de geneeskundefaculteit van de UvA bijvoorbeeld een drive-in-afstudeerceremonie met 160 afstudeerders, waarbij iedereen in de auto kon blijven zitten en afstudeerders met twee auto’s en maximaal acht personen mochten komen.
In Ad Valvas licht opleidingsdirecteur Christa Boer toe dat voor de sobere optie is gekozen omdat van het Amsterdam UMC medewerkers niet onnodig mogen worden blootgesteld aan risico’s. Ook stelt de opleiding dat er maar weinig locatiemogelijkheden zijn om nog iets te kunnen veranderen. Dat zou volgens Boer ook nog meer uitstel van de afstudeerprocedure betekenen, waarmee de studenten nog meer worden gedupeerd.
Femke van de Zuidwind, voorzitter van belangenbehartiger De Geneeskundestudent en geneeskundestudent in Nijmegen, begrijpt dat de afstuderende geneeskundestudenten teleurgesteld zijn, maar ze vindt dat zij zich er toch beter bij neer kunnen leggen. Van de Zuidwind: ‘De ophef is te begrijpen. Afstuderen is een belangrijk moment in je leven. Maar als geneeskundestudent heb je óók een voorbeeldfunctie in de maatschappij. Wij vinden dat de afstudeerders er wel begrip voor mogen hebben dat de faculteit het besmettingsrisico wil indammen. Zeker nu de coronacijfers weer oplopen, vooral onder studenten. Ik hoop wel dat de faculteit ook naar andere mogelijkheden heeft gekeken.’
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
J.R. Sikkema
Specialist ouderengeneeskunde, IJmuiden
Blijkbaar moet ook hier een mening over gevormd worden. Het lijkt me volkomen terecht dat ze dit besluit genomen hebben. Het lijkt me ook maar de vraag hoe verantwoord de afstudeerceremonie van de UvA is geweest.
Els van Veen
huisarts, geneeskunde VU, Dalfsen
Een dieptepunt in de geschiedenis van de Vrije Universiteit. 'Vrij' betekent bij de VU 'vrij van kerk en staat'. De VU zou onafhankelijk denkende artsen moeten waarderen. De opmerking van Femke van de Zuidwind, dat de 'coronacijfers' weer oplopen is ...te makkelijk meeliften op de gangbare media-verhalen. De besmettingen lopen op. 'Coronacijfers' is te vaag.
Ik vind het triest dat artsen bij het afleggen van de belofte of de artseneed niet eens hun familie mogen meenemen. Studenten en scholieren zijn al zo de dupe van de coronamaatregelen. Kom op, VU, neem een voorbeeld aan het AMC.
Docent VUmc
arts, Amsterdam
Volledig begrijpelijk de teleurstelling. Als voormalige docenten en begeleiders van de nu klare artsen hadden wij zeker een mogelijkheid gevonden om het bijzonder te maken. De reactie van Boer laat weinig zien van eigen invoelingsvermogen dat juist v...an de aankomende artsen dan weer wordt verwacht. De reactie uit Nijmegen is pijnlijk politiek correct, waarbij ik twijfels heb of VUmc met fantasie en creativiteit daadwerkelijk alle opties bekeken heeft.
AMC was een pronkend voorbeeld een paar dagen geleden, alleen een steenworp weg.