Flevoland pakt lage vaccinatiegraad aan
Plaats een reactieGGD Flevoland voert een pakket maatregelen in, om de relatief lage vaccinatiegraad in de provincie te verhogen. De kern ervan is om meer tijd en aandacht te besteden aan gesprekken met ouders. Daarnaast zet de organisatie samen met gemeenten in op het actief bijdragen aan ‘kennisvermeerdering’ van ouders en jongeren en het ‘reframen’ van het vaccinatiedebat. Zorgverleners in de jeugdgezondheidszorg krijgen les in gesprekstechnieken.
Flevoland heeft een vaccinatiegraad van 86 procent. Wordt Urk niet meegeteld, dan is de vaccinatiegraad van de provincie 88 procent – op Urk heeft 58 procent van de inwoners alle inentingen van het Rijksvaccinatieprogramma gehad.
‘Urk’ heeft maar een beperkt effect, stelt beleidsmedewerker Linda Nieuwenhoven: ‘In heel Flevoland spelen verschillende oorzaken waarom het vaccinatieniveau niet hoog is. Bijvoorbeeld een stad als Almere en een dorp als Urk verschillen erg van karakter en de redenen van bewoners om niet te vaccineren zullen uiteenlopen. Maar wat die precies zijn, weten we niet.’
Opvallend voor Flevoland is dat het verval in vaccinatiepercentages groot is, in vergelijking met andere regio’s. Dat gebeurt als ouders wel beginnen met het laten vaccineren van hun baby, maar gaandeweg dit schema niet vervolgen en afmaken. De oorzaak daarvan is onduidelijk.
Om de lage vaccinatiegraad te bestrijden, neemt de GGD een veelvoud aan maatregelen. Zo wordt tijdens consulten meer tijd ingepland om met ouders in gesprek te gaan, om ze informatie te geven over vaccineren. Ook wordt een speciaal vaccinatieconsult aangeboden, voorafgaand aan groepsvaccinatie. ‘Dat is nu al mogelijk, maar daar wordt nog te weinig gebruik van gemaakt. Mogelijk is het is nog onvoldoende bekend. Het is belangrijk om de vragen van ouders serieus te nemen.’
Daarnaast wil de organisatie foutieve informatie over vaccineren op sociale media bestrijden. ‘Veel mensen halen informatie van internet, dat is een feit. Dus moeten wij zelf ook voldoende zichtbaar en vindbaar zijn op sociale media.’ Ook moeten andere zorgmedewerkers, zoals gynaecologen en huisartsen, het gesprek over vaccineren kunnen aangaan.
Het verhogen van de vaccinatiegraad is een proces van de lange adem, stelt de GGD Flevoland, en snelle resultaten zijn niet te verwachten. De aanpak vraagt om voortdurende actualisatie en onderzoek naar verschillende deelonderwerpen, zodat specifieke interventies mogelijk zijn.
lees ook-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
- Er zijn nog geen reacties