Ex-topman DSW: ‘Stop verkoop verzorgingshuizen en trek verpleeghuisstandaard in’
2 reactiesTrek de kwaliteitsstandaard voor verpleeghuiszorg in. En regel een verbod op de verkoop van voormalige verzorgingshuislocaties aan partijen buiten de zorg. Op die manier kan het kabinet terugkomen op ‘historische blunders’ die nog altijd een negatieve weerslag hebben op de zorg en zorgfinanciën. Dat zei voormalig DSW-baas Chris Oomen woensdag tijdens het Ontbijt met de Minister van Medisch Contact.
De krappe financiële ruimte en het personeelstekort in de zorg vragen om een heldere visie en beleid, betoogde Oomen bij het jaarlijkse ontbijt, waar VWS-bewindslieden toelichting geven op hun begroting en beleid. En dat begint volgens hem met ‘de erkenning van fouten die in het verleden zijn gemaakt’.
Het politieke besluit uit 2012 om op langdurige zorg te bezuinigen en het mes te zetten in verzorgingshuizen, heeft tot een uittocht van zorgwerknemers geleid van wie ‘het overgrote deel elders aan de slag is en niet voornemens is terug te komen’, aldus Oomen. Het huidige kabinet moet dat nu repareren door komend jaar miljoenen euro’s te spenderen aan de werving van nieuw zorgpersoneel, hield hij voor. En de rijksbegroting zit ook opgezadeld met een kostenpost van honderden miljoenen euro’s als gevolg van de in 2017 vastgestelde kwaliteitsstandaard voor verpleeghuiszorg, zo verwees Oomen naar het budget dat is gereserveerd voor extra personeel om aan die kwaliteitseisen te voldoen.
Goed presterende verpleeghuizen zullen er wel in slagen om nieuw personeel te werven, maar waarschijnlijk ten koste van de thuiszorg, vreest de voormalig DWS-bestuursvoorzitter. Hij maakt zich zorgen over de toenemende groep kwetsbare ouderen die niet naar een verpleeghuis kan en afhankelijk is van die thuiszorg. De optie van ‘geclusterde woonvormen’ die voor deze groep als oplossing wordt genoemd, stuit volgens Oomen ook op de gevolgen van die eerdere beslissingen. Oude verzorgingshuizen zouden daarvoor geschikte locaties zijn, maar ‘veel van de toenmalige verzorgingstehuizen zijn nu verkocht en aan een zorgbestemming onttrokken’.
Daarom moet het kabinet die woonvormen stimuleren met een verbod op verkoop van zulke panden aan partijen buiten de zorgsector, pleitte Oomen. Verder moet wat hem betreft per direct worden gestopt met de bezuinigingen die hebben geleid tot de afbouw van verzorgingshuizen. Ook zou het volgens hem van ‘moed getuigen’ als de kwaliteitsstandaard voor verpleeghuiszorg wordt ingetrokken en wetgeving wordt aangepast, zodat het Zorginstituut niet meer ‘een miljardeninvestering kan opleggen’ die ten koste gaat van andere zorg.
Lees ook
geert slock
huisarts, sluis
Fantastisch. Een zorgbobo die met zijn kritiek de nagel op de kop slaat. Wij ondervinden als huisartsen nog dagelijks de catastrofale gevolgen van de afbraak van het verzorgingshuis : steeds meer visites, schrijnende toestanden thuis, overbodige... ziekenhuisopnames en overal wachtlijsten waarbij we moeten leuren met kwetsbare bejaarden.
W.J. Duits
bedrijfsarts, Houten
Wat een constructieve gedachte! Als bedrijfsarts heb ik de gevolgen van deze maatregel met lede ogen moeten aanschouwen. Hoe mensen die prima verzorging konden geven de zorg uitgingen, omdat ze niet aan de opleidingseisen konden voldoen. En nog te zw...ijgen over het ziekteverzuim dat dit heeft opgeleverd. Op zich mag ik als bedrijfsarts niet klagen over het gevoerde beleid, mijn spreekuren zitten vol. Maar Kabinet en Tweedekamer, ik zou het liever iets rustiger aan willen doen.