Er schort nog wat aan nieuw ziekenhuis op Curaçao
Plaats een reactieCuraçao heeft een nieuw ziekenhuis, maar of het gebouw op de geplande datum – 15 november – officieel zal opengaan, is maar de vraag.
Volgens journalist Dick Drayer, correspondent voor onder meer Curacao.nu en Trouw is er nog veel mis met het nieuwe Curaçao Medical Center in Willemstad. Bouwprojectmanager AT Osborne, die in opdracht van Curaçao inspecties op het complex uitvoert, heeft vorige week geconstateerd dat zeker negen vitale onderdelen een ‘zeer hoog risico’ vormen voor het functioneren van het nieuwe ziekenhuis.
Zo klopt er volgens de inspecteurs weinig van de elektrische bedrading, die los en buiten kabelgoten in het plafond is weggewerkt. De aansturing van zowel de verlichting als van de luchtbehandeling werkt niet. In de ok bestaat het risico dat lucht van vuile naar schone gebieden stroomt. Schuifdeuren blijven steken of gaan niet open. De hartkatheterisatieafdeling en centrale sterilisatieafdeling zijn niet gekeurd, waardoor onduidelijk is hoe het staat met de luchtdruk, luchtlekkage, temperatuur, relatieve vochtigheid en microbiologische verontreiniging van lucht en oppervlakten op die afdelingen.
Al eerder waren er haperingen. Het ziekenhuis, dat het oude Sint-Elisabeth Hospitaal moet vervangen, kost meer dan begroot. Ook is de oplevering enige jaren vertraagd.
Het oude Sint-Elisabeth Hospitaal is inmiddels gevraagd de operatiekamers en de sterilisatieafdeling ook na 15 november open te houden. Bouwer Ballast Nedam verwijst naar de woordvoerder van het nieuwe ziekenhuis. Die zegt dat er een lijst is met aandachtspunten, maar dat die een opening van het nieuwe ziekenhuis niet in de weg staat.
Lees ook-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
- Er zijn nog geen reacties