Driekwart van zorgpersoneel ervaart agressie en ongewenst gedrag
Plaats een reactieDriekwart van de zorgverleners heeft te maken met verbale en fysieke agressie en ongewenst gedrag op de werkvloer, zo blijkt uit een onderzoek dat door Ipsos is uitgevoerd in opdracht van PGGM&CO en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Bijna 12 duizend respondenten hebben in februari een vragenlijst ingevuld over verschillende soorten agressie. Agressie afkomstig van patiënten en cliënten komt het meeste voor, hier heeft 74 procent van de zorgverleners mee te maken gehad. Agressie door familieleden komt op een tweede plek met 44 procent. Op de derde plaats staat agressie afkomstig van leidinggevenden of collega’s: hier heeft ongeveer een kwart mee te maken gehad. Verbale agressie komt het meest voor, veroorzaakt door patiënten en hun familie. Intern komt pesten het vaakst voor.
Ongewenst gedrag
Agressie en ongewenst gedrag door patiënten komt het vaakst voor in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg, thuiszorg en ambulancezorg. Familieleden en omstanders tonen het vaakst ongewenst gedrag in de ambulancezorg, ziekenhuizen en bij de huisarts. Ongewenst gedrag door collega’s of leidinggevenden is het vaakst in de umc’s en perifere ziekenhuizen terug te vinden.
Aangifte
Alhoewel tot de helft van de mensen ‘van slag’ is na een incident, wordt er nauwelijks aangifte gedaan. Wel wordt er vaker een melding gedaan. Bij een incident met collega’s doet ongeveer 40 procent een melding, tegenover een krappe 60 procent bij een incident met patiënten of hun familie.
Klein aandeel artsen
Opvallend is dat maar 2 procent van de respondenten medisch specialist is. Basisartsen, artsen in opleiding en coassistenten zijn nauwelijks vertegenwoordigd in het onderzoek. Volgens het PGGM is dit een representatief cijfer, omdat maar een klein aantal van de zorgmedewerkers arts is.
Het is in dit onderzoek onbekend of agressie en ongewenst gedrag even vaak voorkomen bij artsen als bij andere beroepsgroepen in de zorgverlening.
Reactie LAD
Volgens een reactie van de LAD zijn de uitkomsten erg zorgelijk. De aantallen komen redelijk overeen met die uit een eerder rapport van De Jonge Specialist, eind vorig jaar, al zijn de percentages incidenten onder de dokters net iets lager. Ruim 20 procent van de respondenten heeft te maken gehad met intimidatie door collega’s. Meer dan de helft van deze artsen had te maken met intimidatie door patiënten.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties