Bonden: actievoerders ziekenhuizen geïntimideerd
2 reactiesZiekenhuismedewerkers die actievoeren voor 5 procent loonsverhoging in de nieuwe CAO hebben in een aantal ziekenhuizen te maken met intimidatie door bestuurders. Vakbond FNV Zorg en Welzijn en de LAD/FBZ stellen dat zij hierover signalen binnenkrijgen vanuit verschillende ziekenhuizen.
In een bericht op de speciale cao-facebookpagina van de FNV stelt de vakbond dagelijks geconfronteerd te worden met signalen over intimidaties op allerlei terreinen. Het zou daarbij onder meer gaan over het niet willen uitbetalen van loon aan actievoerders die meedoen aan zondagsdiensten. Sectorbestuurder Wilma Peters van de FNV zegt geen precieze cijfers te hebben over het aantal ziekenhuizen waar deze intimidaties voorkomen. Peters: ‘We krijgen geregeld signalen dat de besturen van ziekenhuizen acties van medewerkers proberen de kop in te drukken of aan te laten passen. Onder meer bij het Catharina Ziekenhuis, waar woensdag zondagsdiensten worden gedraaid, speelt dit. Ook gaat het om het opvragen van namenlijsten van actievoerders, het weghalen van posters en spandoeken, het eisen van aanpassingen in de actieplannen of het eisen dat acties onzichtbaar zijn voor patiënten.’
Woordvoerder Corrie Kooijman van de LAD/FBZ zegt de signalen over intimidaties uit meerdere ziekenhuizen te hebben ontvangen. ‘Het lijken minipesterijtjes, maar de impact is groot. Wij benadrukken steeds dat mensen mee mógen doen aan acties. Wel moeten die georganiseerd zijn door de bonden en moeten ze aan een aantal juridische eisen voldoen. Ook moet de patiëntveiligheid niet in het geding komen. Maar natuurlijk nemen actievoerende werknemers daarin zelf genoeg verantwoordelijkheid.’
In het bericht op Facebook stelt de FNV ook dat het erop lijkt dat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen op dit moment bezig is met een offensief door ziekenhuispersoneel te laten intimideren. Peters: ‘De NVZ stuurt bijvoorbeeld berichten de wereld in dat de actiebereidheid onder personeel in ziekenhuizen niet groot is. Maar juist door de manier waarop de ziekenhuisbesturen en de NVZ reageren wordt de actiebereidheid groter, want medewerkers voelen zich niet serieus genomen en worden boos. Ze willen meer respect en waardering.’
Woordvoerder Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zegt geen enkel signaal over intimidaties van welke kant ook te hebben ontvangen. ‘Er is hier sprake van vakbondsretoriek. Ik vind het woord intimidatie echt te zwaar. Wij vinden het natuurlijk niet leuk dat er actie wordt gevoerd, want het is een heleboel geplan en gedoe. Maar de medewerkers van ziekenhuizen mógen natuurlijk gewoon actievoeren. Mits ze hun plannen ruim van tevoren bekend maken. Ik ben zelf in een aantal ziekenhuizen geweest de afgelopen periode en daar was het heel rustig, ik heb geen spandoek gezien. Ik snap niet zo goed waar de opmerking van de FNV dat er volgens ons weinig actiebereidheid onder het personeel is vandaan komt. Het lijkt me nogal lastig kwantificeerbaar hoe groot de actiebereidheid is. Maar volgens mij kunnen de acties van kleine groepen medewerkers al een grote impact hebben. Met twintig man kun je makkelijk een ic en een ok platleggen. Het is niet zo relevant hoeveel mensen actievoeren.’
Er is nog geen datum gepland voor nieuwe onderhandelingen over de cao voor ziekenhuizen. Volgens Kooijman gaan vanaf september tot eind oktober medewerkers van minimaal twintig ziekenhuizen zondagsdiensten draaien.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
W.J. Duits
bedrijfsarts, Houten
De bovenstaande reactie kan ik niet helemaal plaatsen, anonieme collega, wat nu de rol van bedrijfsartsen hierin is. Er zal hopelijk al meerder keren door collega's gewezen zijn op de werkdruk die er sowieso al is op het werk.
Het is überhaupt vreem...d dat ziekenhuisdirecteuren niet achter de loonsverhoging staan. Er is geen mens te krijgen, iedereen roept dat de zorg wordt onderbetaald. Hoe kun je dan als directie tegen een loonsverhoging zijn? Je wilt toch je personeel houden? Het maakt natuurlijk de onderhandelingen met de zorgverzekeraars weer ingewikkeld, dat zal, maar het wordt een keer tijd dat we ons in Nederland realiseren dat als we een bepaalde standaard zorg willen hebben, dat het geld kost. Een ziekenhuis directie hoort te faciliteren dat het personeel fatsoenlijk kan werken. zodat ze geld kunnen verdienen. Het wordt ook tijd dat de ziekenhuisdirecties eens front maken door deze idiote structuur van financieren niet meer te accepteren. Als waar is wat wordt gezegd, dan is 37% van hun personele kosten verloren gegaan aan administratieve last door zorgverzekeraars en door opgelegde kwaliteitssystemen. Daarbij valt 5% loonsverhoging in het niet. Dus kijk eens ziekenhuisdirecties, u kunt 37% bezuinigen als u uw rug eens recht houdt, u zou zelfs 10% loonsverhoging kunnen geven, houdt u nog een bezuiniging over van 27%.
anoniem
verslavingsarts, niet praktiserend, amsterdam
Ik hoop dat de vakbonden de actievoerders voldoende kunnen beschermen en begeleiden tegen de intimidaties/pesten.
De bedrijfsartsen hebben in deze ook een belangrijke rol: wanneer een werknemer ziek wordt door intimidatie op het werk door bestuur e...n managers, dan moet die beschermd worden en niet langer blootgesteld. Mediation is in zo'n geval ook geen optie. Conform de richtlijn beroepsziekten moet eerst de situatie dusdanig zijn dat de werkvloer geen ziekmakende factor meer is.
Indien de bedrijfsarts ondanks die richtlijn blijft aandringen op contact tussen werkgever en werknemer, dan kan de vakbond/juristen gebruik maken van die richtlijn om de werknemers in bescherming te nemen.