Babysterfte in Nederland afgelopen twintig jaar gedaald
Plaats een reactieIn de afgelopen twintig jaar is de babysterfte in Nederland gedaald. De sterfte van baby’s tot 1 jaar oud is nu net zo hoog als het Europese gemiddelde, terwijl Nederland eerder een van de landen was waar de babysterfte het hoogst was.
Nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat Nederland nu behoort tot de middenmoot in de Europese Unie. In Nederland stierven in 2019 617 van de 170 duizend – 3,6 op duizend – levend geboren baby’s. In 2000 was dat 5,1 op de duizend baby’s. In 2015 lag het sterftecijfer met 3,3 per duizend baby’s het laagst, sindsdien is het weer iets toegenomen.
Volgens het CBS vindt 56 procent van de zuigelingensterfte plaats in de eerste zeven dagen na de geboorte, en 75 procent in de eerste 28 dagen. Het risico op babysterfte is het grootst bij moeders onder de 20 jaar en het laagst bij moeders tussen de 30 en 35 jaar. Onder moeders van 40 jaar en ouder neemt het risico weer toe, aldus het CBS.
De afname van het aantal tienermoeders, betere prenatale screening, daling van het aantal meerlingzwangerschappen en richtlijnen ter voorkoming van wiegendood hebben bijgedragen aan de daling van de babysterfte in de afgelopen twintig jaar.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties