‘Kinderen en buitenwerkers beter beschermen tegen huidkanker’
Plaats een reactieKinderen, buitensporters, buitenwerkers en zonnebankgebruikers moeten zich veel beter beschermen tegen de zon. Daarom moet in sportkantines, op horecaterrassen en op bouwplaatsen gratis zonnebrandcrème worden aangeboden. Ook moeten er meer schaduwplekken worden gecreëerd op en rond onder meer pleinen, parken en speeltuinen.
Dat staat in het Nationaal Actieplan Huidkanker van de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland, een samenwerking van onder andere de vereniging van dermatologen (NVDV) en patiëntenorganisaties HUKAs en Stichting Melanoom om het aantal huidkankergevallen terug te dringen.
In het actieplan staat een reeks aanbevelingen. Naast voorlichtingscampagnes om mensen meer bewust te maken van zonkracht en het nut van preventie, opperen de organisaties ook meer ongewone organisatorische maatregelen. Wellicht kunnen trainingen of wedstrijden voor buitensporters beter niet gepland worden tussen 12.00 en 15.00 uur, als de zonkracht het sterkst is.
Beroepsziekte
In navolging van Duitsland zou huidkanker als beroepsziekte beschouwd moeten worden voor een aantal beroepen. Met werkgevers zouden afspraken gemaakt moeten worden over de verantwoordelijkheid om werknemers op de werkplek te beschermen tegen overmatige blootstelling aan de zon.
Volgens de verenigingen en organisaties gaat het bij alle nieuwe kankerpatiënten in Nederland in 52 procent van de gevallen om huidkanker, terwijl deze vorm van kanker meestal te voorkomen is. Het actieplan benadrukt dat maatregelen nodig zijn om met name kinderen te beschermen. Een verbrande huid op kinderleeftijd verdubbelt de kans om later huidkanker te krijgen. De organisaties stellen dat mensen af moeten van het idee dat een door zon of zonnebank gebruinde huid ‘gezond’ is.
Na het schijnbaar eenvoudig ‘weghalen van een plekje’, kunnen de gevolgen groter worden. Ongeveer één op de drie van de nieuwe patiënten ontwikkelt binnen vijf jaar opnieuw huidkanker. De NVDV wil naast preventie ook inzetten op ‘slimmere’ zorg, met betere samenwerking tussen patiënten, huisartsen en dermatologen, die gebruikmaken van andere nieuwe technieken.
Lees ook-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
- Er zijn nog geen reacties