WHO-baas bezorgd over onlusten rond bestrijding ebola
Plaats een reactieSinds de huidige uitbraak van ebola in augustus 2018 in Congo begon, zijn 623 mensen besmet geraakt, van wie 575 bevestigde gevallen. Inmiddels zijn er 374 overleden aan ebola, van wie 326 bevestigde gevallen.
De directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, reisde rond de jaarwisseling in de door ebola getroffen gebieden in de Democratische Republiek Congo (DRC) om zich op de hoogte te stellen van de aanpak en voortgang.
Onlusten en protesten leidden eind december onder meer tot vandalisme bij een gezondheidscentrum in Beni, waar mensen op ebola worden getest. Het centrum werd aangevallen door demonstranten. De onveiligheid heeft de vaccinaties en het epidemiologisch toezicht met enkele dagen vertraagd, al gaat de aanpak van de ebolabestrijding inmiddels weer door.
Aanleiding voor de bestorming was het besluit om bij de presidentsverkiezingen de stemmen van drie steden, waaronder Beni, niet mee te tellen. De kiescommissie voerde de ebola-uitbraak en het geweld door gewapende milities aan als argumenten om de steden uit te sluiten. Tegenstanders waren kritisch over dat besluit. In die plaatsen is juist de oppositie sterk vertegenwoordigd. De verkiezingen zijn daar uitgesteld tot maart, maar de president wordt half januari wél beëdigd – tot verontwaardiging van de bevolking.
Ghebreyesus toonde zich bezorgd over de gevolgen van de recente verstoringen op dit ‘kritieke moment’. Om een einde te maken aan deze ebola-uitbraak moet de respons worden ondersteund en uitgebreid, en niet verder worden gecompliceerd, stelde hij. ‘Verstoringen zijn in het voordeel van het ebolavirus.’
De WHO-directeur bezocht Beni, Butembo en Komanda. De WHO heeft 380 hulpverleners in Noord-Kivu en Ituri, die samenwerken met honderden medewerkers van het Congolese ministerie van Volksgezondheid en partners. Tot nu toe zijn er meer dan 54 duizend mensen gevaccineerd.
lees ook-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
- Er zijn nog geen reacties