Verenigde Naties roeren zich om veroordeelde arts Djalali
Plaats een reactieMensenrechtenexperts van de Verenigde Naties (VN) hebben Iran gevraagd om de ter dood veroordeelde arts rampengeneeskunde Ahmadreza Djalali vrij te laten. In een brief stellen zij ‘diep verontrust’ te zijn over het verloop van zijn rechtszaak.

Een VN-werkgroep van vier onafhankelijke mensenrechtenexperts volgt zijn zaak al langere tijd. Deze experts hebben Iran in december opgeroepen het doodvonnis te vernietigen, Djalali vrij te laten en hem te compenseren voor zijn gevangenneming. Volgens de werkgroep is er sprake van ‘voortdurende meldingen van fouten tijdens zijn proces’ en worden VN-bepalingen over mensenrechten geschonden. Zo heeft het tien maanden geduurd voor er een formele aanklacht tegen Djalali werd ingediend, werd hij gehinderd om zijn veroordeling aan te vechten, zou hij zijn bedreigd met foltering en gedwongen om gedicteerde uitspraken voor een videocamera op te nemen, sommen de experts op.
De inbreng van de VN volgt op eerdere steunbetuigingen voor het lot van de arts en onderzoeker. De World Medical Assocation (WMA) vroeg in november om vrijlating. De KNMG is als lid van het executive committee van de WNA al actief betrokken bij dit verzoek, en bespreekt de kwestie intern nog later deze maand. Ook een comité van 75 Nobelprijswinnaars vroeg eerder al om Djalali’s vrijlating.
De in Zweden woonachtige, van oorsprong Iraanse Djalali kreeg in oktober de doodstraf opgelegd. Hij stelt dat hij is verraden door zijn advocaat, die verzuimde hiertegen hoger beroep aan te tekenen. Djalali werd in het voorjaar van 2016 gevangen gezet toen hij in Iran op werkbezoek was. Iran verwijt hem te hebben samengewerkt met landen die Iran vijandig gezind zijn, daar geld mee te hebben verdiend en betrokken te zijn bij de dood van Iraanse atoomwetenschappers.
Op de petitiewebsite change.org zijn verschillende petities voor Djalali opgezet. Een aantal mensen roept via een petitie de Zweedse regering op meer verantwoordelijkheid te nemen. Een al langer lopende petitie die pleit voor Djalali’s vrijlating is inmiddels ruim 273.000 keer ondertekend.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties